Minister De Jonge: 'We hebben vanaf juni zo’n 28.000 coronatests per dag nodig'

Minister De Jonge. ANP

Voor het testen in juni van alle volwassen die coronaklachten hebben, zijn naar schatting van het RIVM ongeveer 28.000 testen per dag nodig. Dat meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een vannacht gepubliceerde Kamerbrief.

Dat getal kan zelfs oplopen tot 31.000 per dag in september, aldus de brief van de bewindsman. Vorige week zei speciaal coronagezant Feike Sijbesma nog in de Tweede Kamer dat het aantal testen in mei zal uitkomen op 8000 per dag en dat daarmee nu ook de leraren en medewerkers van de kinderdagverblijven getest kunnen worden als zij klachten hebben.

Maar er is dus veel meer capaciteit nodig, zo blijkt. De afgelopen weken is daarom volgens minister De Jonge ‘met man en macht’ voorgesorteerd op verruiming van het beleid door meer testcapaciteit te creëren. Inmiddels mogen meer dan vijftig laboratoria testen op het coronavirus.

Flexibel verdelen

De Jonge waarschuwt wel dat deze testcapaciteit alleen optimaal worden benut wanneer testmaterialen en monsterstromen ‘flexibel worden verdeeld’. De afgelopen weken ontbrak het daar nogal eens aan en waren er niet overal genoeg testkits.

,,Een nieuw ict-systeem voor laboratoria en GGD’en faciliteert en vereenvoudigt dit proces. Deze extra capaciteit kan naar verwachting in de loop van juni operationeel zijn, mits alle stappen goed verlopen. Ik verwacht hiermee te kunnen voldoen aan het testen van iedereen met klachten in juni”, aldus de bewindsman.

Zelf noemt De Jonge het ‘een flinke ambitie’. ,,Ik hou de komende weken dan ook goed de vinger aan de pols om te kijken of de voorbereidingen goed lopen.”

Reëel scenario

De minister noemt het ‘een reel scenario’ dat het aantal corona-achtige klachten in het najaar weer toeneemt, omdat mensen in het najaar over het algemeen meer luchtwegklachten hebben. Om voorbereid te zijn op de stijging van de vraag naar testen in het najaar verken hij opties om de capaciteit verder te verruimen.

De Jonge: ,,Met een forse uitbreiding van het testbeleid gaat ook een substantieel financieel beslag gepaard.” Kortom, het kost bakken met geld. Hoeveel precies, daarover schrijft De Jonge niets in zijn Kamerbrief.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu