Minister De Jonge: Wellicht eerder dan 15 juli meer bezoek in verpleeghuis

Minister Hugo de Jonge. ANP

Minister De Jonge (Volksgezondheid) ‘sluit zeker niet uit’ dat bewoners van verpleeghuizen eerder dan half juli meerdere bezoekers mogen ontvangen. Dat zei de bewindsman vanavond tijdens een persmoment. ,,Maar iedereen vindt het heel spannend.” 

Tot nu toe is de routekaart van het kabinet zo ingericht dat in specifieke verpleeghuizen, geselecteerd door de GGD’s, één vaste bezoeker per bewoner mag komen; mits een afdeling coronavrij is. Half juni gaat die stelregel gelden voor alle verpleeghuizen in het land. Pas 15 juli wordt het dan mogelijk voor de kwetsbare bewoners om meerdere bezoekers te ontvangen.  

Verpleeghuizen zeggen dat ze willen dat de strenge bezoekregels sneller worden versoepeld. Nóg twee maanden maar één bezoeker per bewoner toelaten, is volgens verpleeghuiskoepel Actiz een ‘te zwaar offer’. Ook proeflocaties willen sneller meer bezoek toestaan dan nu het geval is.

'Ik begrijp de vraag heel goed vanuit de verpleeghuizen'

De Jonge zei daar vanavond over: ,,Ik begrijp de vraag heel goed vanuit de verpleeghuizen. Want de bezoekersregeling voelt heel hard. Maar we moeten het wel samen doen en ook voorzichtig doen. Dus we nemen stap voor stap. Maar ik ga graag met de sector het gesprek aan om te kijken wat er eerder mogelijk is.”

Actiz vindt dat zorgorganisaties hun eigen tempo kunnen bepalen, aldus bestuurder Mireille de Wee. ,,Het offer van bewoners om hun familie nog eens maandenlang niet te zien, in hun laatste levensfase, is te zwaar.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu