Klap voor horeca: coronamaatregelen zullen tot in december gaan duren. 'Het reproductiegetal moet onder de 1 komen'

Minister De Jonge. Foto: ANP

De huidige coronamaatregelen zullen zeker nog tot in december gaan duren. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge dinsdag tijdens een persconferentie. De mededeling is een nieuwe klap voor de horeca.

Het kabinet is bereid om verdere maatregelen te nemen, 'maar het zou jammer zijn als het nodig is', aldus De Jonge.

,,Waar we naar terug moeten, is de periode van vlak voor de zomer", zei De Jonge. ,,Met een lage besmettingsgraad. Waarbij we weer meer ruimte hebben om ons leven zo veel mogelijk te leven. Maar het duurt nog wel even voor we daar weer zijn."

'De R-waarde moet onder de 1 komen'

Hij vervolgde: ,,De komende weken hebben we nodig om te kijken of de daling is ingezet en hoe snel die daling gaat. De R-waarde (het reproductiegetal, red.) moet onder de 1 komen. Het zou kunnen dat het tot eind december of begin januari duurt voor dat zover is."

De 'gedeeltelijke lockdown' die het kabinet twee weken terug aankondigde, heeft er waarschijnlijk al voor gezorgd dat een persoon met het coronavirus gemiddeld minder dan één andere persoon aansteekt. Maar de registratie van het 'reproductiegetal' (R) loopt wat achter, stelt De Jonge.

De 'R' staat nu nog op 1,16. Dat betekent dat een persoon gemiddeld 1,16 andere mensen aansteekt. Het kabinet wil dat getal zeker onder de 1 hebben, zodat het het virus sneller onder controle krijgt. In feite staat het reproductiegetal nu ongeveer op 0,88, schat De Jonge. Hij wil dat getal nog wel verder verlagen. Dat kan met de maatregelen die nu gelden, zegt de bewindsman.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu