Zorgverzekeraars die investeren in fastfoodketens. Minister Ernst Kuipers en staatssecretaris Maarten van Ooijen zeggen er niets tegen te doen. 'Ze gaan over eigen beleggingsbeleid'

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers stelt dat zorgverzekeraars gaan over hun eigen beleggingsbeleid, tot ongenoegen van de CDA-Kamerfractie FOTO: ANP LEX VAN LIESHOUT

Zorgverzekeraars hoeven fastfoodketens niet te weren uit hun beleggingsportefeuille. Dat stellen minister Kuipers en staatssecretaris Van Ooijen in antwoord op Kamervragen van Anne Kuik en Joba van den Berg van het CDA en Mirjam Bikker van de ChristenUnie.

Evert-Jan Slootweg meldt namens de CDA-Kamerfractie de reactie teleurstellend te vinden: ,,Mensen zijn verplicht zich te verzekeren tegen zorgkosten. Wat het CDA betreft past het niet om met dat geld te investeren in een ongezonde leefstijl”

Hij vindt het dan ook ‘jammer’ dat de minister dat niet onomwonden uitspreekt. ,,Gelukkig is Menzis zelf tot het inzicht gekomen dat ze hiermee moeten stoppen. Hopelijk volgen de andere zorgverzekeraars snel.”

Kamerleden verbijsterd

Kamerleden reageerden in april verbijsterd toen uit onderzoek van deze krant bleek dat zorgverzekeraars beleggen in fastfoodketens. Juist zorgverzekeraars moesten de gezondheid van hun verzekerden vooropstellen. Ze vroegen het ministerie van VWS op opheldering. Ook artsen en gezondheidsexperts reageerden verbaasd.

Eigen beleggingsbeleid

De bewindslieden benadrukken nu in hun antwoorden dat zorgverzekeraars zelf over hun eigen beleggingsbeleid gaan. Wel hebben zij de zorgverzekeraars die voorkomen in het onderzoek van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Cournant - Achmea, VGZ, Menzis en CZ - om een reactie gevraagd.

Minister Kuipers en staatssecretaris Van Ooijen schrijven daarover aan de Kamer: ,,Zij geven alle vier aan dat zij een beleid hebben gericht op maatschappelijk verantwoord beleggen. […] Als fastfoodketens aan deze standaarden voldoen, worden ze dus niet uitgesloten van beleggingen.”

Debat is nodig

Jochen Mierau, hoogleraar economie van de volksgezondheid is kritisch en denkt dat hier debat over gevoerd moet worden. ,,Zorgverzekeraars voeren een publieke taak uit - de zorgplicht - en deelname aan zorgverzekering is door de overheid verplicht gesteld. In die zin zijn het juridische gezien private partijen, maar ze voeren een wettelijke taak uit.”

Hij denkt dan ook dat je zorgverzekeraars wel degelijk als publieke organen kunt beschouwen. En daarom van hen mag verwachten dat zij ook via hun investeringsstrategie bijdragen aan de publieke zaak.

Dialoog over gezond aanbod

De minister en de staatssecretaris merken wel op dat zorgverzekeraars ervoor kiezen om met fastfoodketens de dialoog aan te gaan over gezondheid. ,,Bijvoorbeeld door te spreken over het ontwikkelen van gezonde producten, de toegankelijkheid en betaalbaarheid van gezond voedsel en het beleid met betrekking tot het bevorderen van gezondheid.”

Nieuws

Meest gelezen

menu