Minister Ollongren houdt deelname woningstichting Groninger Huis in zonnepanelenpark tegen; concurrentie met nutsbedrijven is ongewenst

Ollongren: Woningstichting mag niet participeren in zonnepark. ANP

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil niet dat woningstichtingen deelnemen in energieprojecten en zo concurrent worden van nutsbedrijven. Dit zeiden woordvoerders donderdag bij de Raad van State.

Woonstichting Groninger Huis voert daar een rechtszaak omdat het een aandeel van 20 procent wil nemen in het zonnepanelenpark Zuidbroek. De minister is daar voor gaan liggen. ,,Het is ook niet de bedoeling dat een woningcoöperatie ergens een windpark gaat exploiteren."

Groninger Huis ziet kansen voor verduurzaming

Met de opbrengst van de zonnepanelen wil Groninger Huis de algemene ruimten van verschillende appartementengebouwen gaan verwarmen en verlichten. Het past precies in het beeld van verduurzaming van de woningvoorraad, zei advocaat A. Kwint via een videoscherm. Het heeft niets te maken met de exploitatie van een wind- of zonnepark. Groninger Huis wordt geen energieleverancier aan klanten.

Exploitatie panelen mag op gebouwen

De minister wil maar op een manier toestaan dat woningstichtingen zonnepanelen exploiteren en dat is als de panelen op of aan het gebouw vastzitten. ,,Zonnepark Zuidbroek ligt op een kilometer afstand’’, zegt de ministerwoordvoerder. Groninger Huis wil de daken van de gebouwen vrijhouden voor zonnepanelen van de bewoners zelf. De Raad van State beslist over enkele weken.

Nieuws

Meest gelezen

menu