Kamervragen over sloop interieurs herenhuizen in Schildersbuurt in Groningen

Een container in de Jozef Israëlsstraat.

De sloop van de interieurs van karakteristieke herenhuizen in de Groningse Schildersbuurt is voer voor minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Kamerlid Sandra Beckerman (SP) uit Groningen heeft er Kamervragen over gesteld.

Dat deed zij dinsdag omdat zij het een treurige zaak vindt dat tal van beschermde stadsgezichten van de binnenkant naar de ratsmodee worden geholpen. ,,Fantastische elementen in de woningen, zoals schouwen en plafonds en suitedeuren, verdwijnen rücksichtsloos omdat er zo nodig appartementjes in die oude huizen moeten worden gerealiseerd.’’

Vuist maken

Ze vraagt de minister of het een Gronings fenomeen is en of de gemeente instrumenten heeft om de sloop tegen te gaan. ,,Dit is onderdeel van de grote wooncrisis waarin we verkeren. Ik vraag de minister of zij kans ziet een vuist te maken tegen het grote opkopen van dit soort huizen door pandjesbazen die het alleen om de winst gaat.’’

Beckerman vindt het een fenomeen om woest van te worden. ,We hebben zo’n mooie stad. Een huis is om in te wonen, niet om schathemeltjerijk van te worden. En dan worden ze er rijk van, maar ze verpesten het huis ook nog voorgoed. De minister moet hiertegen hard ingrijpen!’’

Bezorgde Groningers

Beckerman stelde haar vragen naar aanleiding van bezorgde Groningers die eerder al aan de bel trokken over de sloop van woningen in de Schildersbuurt. Zij zien in de HW Mesdagstraat en omliggende straten dat huizen uit de periode 1905-1908 worden verbouwd tot moderne appartementjes.

Daartoe wordt het interieur van meer dan honderd jaar oud verwijderd. Glas-in-loodramen, suitedeuren, originele trapleuningen, rijkversierde plafonds en schouwen: alles wordt volgens de buurtbewoners kort en klein geslagen en in containers gedumpt, zonder de Stichting Monument en Materiaal in te lichten.

De buurtbewoners menen dat het de eigenaren van de panden louter om hogere huuropbrengsten gaat. Ze signaleren dat kamers in studentenhuizen veranderen in zelfstandige appartementen waar pandeigenaren de hoogste huurprijs voor vangen. De bewoners van de appartementen krijgen huurtoeslag.

Volgens Beckerman vinden de pandeigenaren steeds trucs om geld op te strijken. Het kan anders volgens haar. Ze verwijst naar steden als Berlijn waar de huurprijs niet verhoogd mag worden en waar de stad zelf panden opkoopt om ze tegen een ‘normale’ prijs te verhuren.

Nieuws

Meest gelezen

menu