Minister Ollongren vindt uitstel verkiezingen Eemsdelta niet nodig

Tweede Kamer zet vraagtekens bij zieke minister Ollongren ANP

Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ziet nog geen reden om de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Eemsdelta uit te stellen.

Dat laat de minister weten in een brief waarin zij antwoord geeft op vragen van Kamerlid Henk Krol (50Plus).

Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2021 samen verder als de gemeente Eemsdelta. De Tweede Kamer moet binnenkort beslissen over de herindeling van de drie gemeenten. Als daarna de Eerste Kamer ook groen licht geeft, is de herindeling een feit. De verkiezing vindt dit jaar plaats op 18 november.

Minder goed voorbereiden

Krol wilde van de minister weten of het juridisch mogelijk is om die uit te stellen. Hij vreest dat lokale partijen, vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zich minder goed kunnen voorbereiden.

Hij vermoedt dat vooral kwetsbare groepen mogelijk meer hinder ondervinden bij deelname aan de verkiezingscampagnes als gevolg van de intelligente lockdown.

Vinger aan de pols

In de brief meldt de minister dat het juridisch mogelijk is om de verkiezingen uit te stellen, maar dat zij dat op dit moment niet nodig vindt. Ollongren denkt dat partijen gewoon in staat zijn om zich voor te bereiden op de verkiezingen en dat ook de herindelingsgemeenten op dit gebied nog geen problemen ondervinden.

Wel zegt de minister zich ervan bewust te zijn dat de maatregelen belemmeringen met zich meebrengen en dat het ‘creativiteit vraagt van eenieder, ook bij het voorbereiden van verkiezingen’.

Ze houdt contact met de gemeenten. Als de maatregelen ook na 1 juni van kracht blijven, bekijkt de minister opnieuw wat voor effect dat op de verkiezing heeft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu