Minister Van Veldhoven: opbieden huurders in Groningen 'onwenselijk'

Het wooncomplex aan de Damsport. Foto: Damsport Groningen

Het veilen van huurwoningen aan de hoogste bieder is ‘onwenselijk’ en getuigt niet van ‘goed verhuurderschap’. Dat zegt minister van Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven, ze werkt aan een manier waarop gemeenten kunnen ingrijpen bij malafide verhuurpraktijken.

Van Veldhoven reageert op Kamervragen die PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en Paul Smeulders van GroenLinks stelden na een artikel in het Dagblad van het Noorden . Vastgoed Company Veendam liet huurders tegen elkaar opbieden op de overspannen woningmarkt in de stad Groningen. Het was een slimme manier om huurwoningen aan de Damsport in de markt te zetten, dacht de verhuurder.

Kritiek

Acht dagen voor de sluiting van de veiling werd al 1100 euro geboden voor een appartement. De verhuurder kreeg een storm aan kritiek over zich heen. Onder meer de Woonbond en wethouder Roeland van der Schaaf lieten zich negatief uit.

De methode is niet verboden, schrijft de minister. Verhuurder en huurder mogen zelf tot een huurprijs komen, maar van goed verhuurderschap is in dit geval geen sprake, stelt zij. Door hoog te bieden kan het zijn dat huurders onverantwoorde risico’s nemen bij het bepalen van hun huur.

Maatregelen

Ze wordt daarin gesteund door Vastgoed Belang en de vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed. De aanpak van de verhuur van woningen tegen excessieve huren in de vrije sector is onderdeel van het maatregelenpakket dat de minister samenstelt tegen malafide verhuurders.

Dankzij het pakket maatregelen moet het makkelijker worden voor gemeenten om in te grijpen bij onwenselijke situaties, zodat ‘lokaal maatwerk’ beter kan worden toegepast.

Vastgoed Company Veendam is na de ontstane kritiek gestopt met de werkwijze en stelt dat het nooit de bedoeling was maximaal te profiteren van de schaarste op de woningmarkt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu