Minister Wiebes: Het is pijnlijk dat het schadeherstel en de versterking in Groningen altijd te lang duurt

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Foto: ANP/Bart Maat Foto: ANP/Bart Maat

„Pijnlijk maar voor mij een reden om vol door te gaan”, zegt minister Eric Wiebes over de voortdurende vertraging in het gaswinningsgebied in Groningen. „Het oplossen van het probleem van de aardbevingen is nog steeds het belangrijkste op mijn lijst.”

Wiebes: „Ik kom bij Groningers thuis om te praten over schade en versterking. Vaak zijn ze boos en verdrietig, soms opgelucht. Maar het heeft altijd te lang geduurd.”

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) erkent dat de aanpak van schade en versterking in het Groningse bevingsgebied te lang duurt. Van de 26.000 woningen die moeten worden opgenomen en beoordeeld zijn sinds de eerste zware beving bij Huizinge in 2012 na lange procedures 1014 woningen versterkt.

NCG somber over prestaties

De minister reageert op uitspraken van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), die deze week in Provinciale Staten het boetekleed aantrok. Begin dit jaar maakte Wiebes bekend dat 2019 voor de versterking het jaar van de uitvoering zou worden.

Jaap Groenhagen, hoofd gebieden bij de NCG zei woensdag dat de versterking maar niet op gang komt. Hij is somber over de prestaties. „Ik zeg het met schaamte. Het loopt niet. Dit dossier rammelt en heeft niet de voortgang die het verdient.”

‘Versterking buitengewoon moeilijk’

Volgens Wiebes is het buitengewoon moeilijk om na gesprekken met Groningers via ‘Den Haag’ en de regiobestuurders uitvoering te geven aan de versterking. „Maar ik neem het op voor de 800 mensen die bij de uitvoeringsorganisaties alle beleidsmaatregelen moeten uitvoeren met hun harde werk. Dat is nog lang niet klaar.”

Groenhagen legt uit waar de versterking op stuk loopt. Ingenieursbureaus die schade opnemen en beoordelen zijn eerder in de wachtkamer gezet. Ze moeten nu ineens weer meer mensen beschikbaar stellen. Goede afspraken met bouwbedrijven die vaart kunnen maken bij schadeherstel en versterking zijn nog niet gemaakt. Ook ontbreekt nog steeds het ‘dashboard’, waarop iedereen kan zien hoe de versterkingsoperatie ervoor staat.

Alles wat in 55 jaar is misgegaan

Wiebes: „Ik kan niet alles wat in 55 jaar gaswinning is misgegaan in één keer herstellen. In Groningen zijn de uitvoeringsorganisaties met hart en ziel aan het werk, maar we zijn er zeker nog niet. We hebben een lijst van 26.000 door bouwkundig experts te inspecteren huizen. Daar ben je niet zomaar doorheen.”

De minister verklaarde deze week in de Tweede Kamer dat het terugbrengen van de gaswinning in het Groningenveld en het vergoeden van schade ‘het beste gaan’. „Het veranderen van de versterkingsaanpak op advies van de Mijnraad was de afgelopen jaar de zwaarste opgave en daar is ook nog het meeste te doen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu