Minister Wiebes geeft les in Groningen: 'Energietransitie is meer jullie taak dan de mijne'

Minister Wiebes ziet een belangrijke rol weggelegd voor de jeugd in de energietransitie. Hij gaf maandagochtend een college aan leerlingen van het Augustinuscollege in Groningen.

De minister zei dat hij in het verleden graag iets met techniek wilde doen. „Ik ben in dat opzicht al verloren, maar jullie nog niet”, grapte de minister tegen de jongeren. „Op energiegebied gaan we een land worden van uitvinders. Het is meer jullie taak dan de mijne.”

Samen met leerling Lisa maakte Wiebes een zonnepaneel van een paar losse onderdelen. Met een speciaal soort lijm werden de onderdelen aan elkaar gehecht, waarna de lijm gehard werd met een heteluchtblazer. Met een lamp werd er vervolgens licht op geschenen en werd op een meter zichtbaar dat het paneeltje stroom opwekte.

‘Er is iets aan de hand’

„Iedereen heeft gehoord dat de aarde opwarmt. Dat komt voor een deel door natuurlijke oorzaken, maar nét dat stukje teveel zijn wij”, zegt minister Wiebes. „Er zijn veel mensen die zeggen dat het onzin is. Ik denk dat zij geen gelijk hebben. 1500 mensen hebben het onderzocht.”

„Er is wel degelijk iets aan de hand. Aan de andere kant is het ook niet zo dat de aarde vergaat en we er niks aan kunnen doen.”

‘Onaangenaam en duur’

Als we niets aan het klimaatprobleem doen, wordt het volgens de bewindspersoon „onaangenaam en duur”. „Steden zullen gaan overstromen en er zullen hittegolven komen. Buiten steden kunnen we problemen gaan krijgen met de voedselproductie.” Volgens hem kunnen straks op sommige landbouwgronden geen gewassen meer verbouwd worden, en op een paar andere gronden juist weer wel.

„De menselijke Co2-uitstoot moet omlaag”, opperde de minister. „Elk huishouden stoot tussen de 20 tot 25 ton Co2 uit per jaar. Bijvoorbeeld aan het bouwen van een woning, verwarmen, koken, eten, kleding en vervoer. We willen over elf jaar de helft van de uitstoot gaan verminderen.”

‘Zo goedkoop mogelijk’

Op de vraag of het niet allemaal veel te duur gaat worden, zegt Wiebes: „Geleerden hebben gezegd dat het om ongeveer 0,5 procent van het bruto binnenlands product gaat. Om een wereld te voorkomen die onaangenaam en duur is, vind ik het te doen. We proberen het zo goedkoop mogelijk te doen.”

„Als we het op een slimme manier aanpakken, denk ik niet dat bedrijven weg gaan rennen naar het buitenland. Maar dan kunnen er zelfs banen bijkomen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu