Minister Wiebes geeft startsein sloop gaswinningslocatie Ten Post: 'Een historisch en onomkeerbaar moment'

De sloop van de eerste van tientallen gaswinningslocaties in Groningen betekent het begin van het einde van de gaswinning. ,,Dit is onomkeerbaar’’, aldus minister Eric Wiebes.

,,Het Groningenveld gaat helemaal dicht en dat gaat best snel. De gaswinning begon zo’n beetje met mijn geboorte in 1963. Ik dacht dat het mijn hele leven door zou gaan. Hier zien we dat de putten zijn gesloten en dat er stevig wordt gesloopt. Dat is historisch. Het is ook onomkeerbaar’’, aldus de bewindsman bij de inspectie van de werkzaamheden.

Wiebes was maandag aan de Medenweg net buiten Ten Post om getuige te zijn van de sloop van de voormalige NAM-locatie daar. Ten Post is één van de vijf clusters bij Loppersum die begin vorig jaar na de zware aardbeving bij Zeerijp buiten gebruik is gesteld.

De eerste van 330 putten die worden gesloten

De putten bij Ten Post, waar volgens ‘ontmantelingsmanager’ René Jansen van de NAM sinds 1974 124 miljard kuub gas is gewonnen, zijn de eerste van zo’n 330 exemplaren in Groningen die worden gesloten een ontmanteld. ,,We halen nu eerst de potten en pannen weg, daarna komt de rest aan bod.’’

Vanaf de zomer van 2022 gaat de gaskraan in Groningen naar verwachting helemaal dicht en komt er na zestig jaar een einde aan de gaswinning uit het Groningengasveld.

Veel Groningers zijn blij dat de kraan dicht gaat. Er zijn echter ook volop zorgen en frustraties in het aardbevingsgebied. Duizenden huiseigenaren wachten al jaren op duidelijkheid over de versterking van hun woning. Het schadeherstel verloopt eveneens moeizaam, bij het schadeloket ligt een berg van bijna 18.000 claims die wacht op afhandeling.

‘Het gaat jaren duren’

Wiebes belooft dat Den Haag Groningen straks niet vergeet. Volgens hem heeft de versterking nooit helemaal stil gelegen en wordt die volgend jaar weer opgepakt. ,,We weten dat als je de gaswinning nu stop zet, de aardbevingen niet meteen voorbij zijn. Experts zien dat er nog enige tijd versterking nodig is. Daar gaan we nu dus niet mee stoppen.’’

Het opruimen van de gaswinningslocaties is een megaklus, zegt directeur Johan Atema van de NAM. ,,Het gaat jaren duren. Maar we willen het heel goed doen en de boel netjes achterlaten. Het demonteren is voor ons net zo belangrijk als het bouwen van deze installatie destijds.’’

Afgesloten met een cementen plug

Het is ook een peperdure operatie. Per locatie bedragen de kosten enkele miljoenen euro’s. De NAM gaat met de boer die eigenaar van de grond is overleggen wat er met het voormalig stuk landbouwgrond bij Ten Post gaat gebeuren. Het is niet uitgesloten dat gewezen gaslocaties in de toekomst een rol krijgen bij de energietransitie. ,,Je moet dan bijvoorbeeld denken aan de opslag van groen gas of een zonnepark’’, zegt Jansen.

Voor aardappelen of gras is in elk geval voorlopig geen plaats. Na het weghalen van de bovengrondse installaties worden volgend jaar de drie tot vier kilometer diepe gasputten op het terrein buiten gebruik gesteld. Ze worden afgesloten met een cementen plug, zodat er geen gas meer kan ontsnappen. Daarna wordt de grond zo nodig gesaneerd en schoon opgeleverd.

Nieuws

Meest gelezen

menu