Wiebes snapt niet dat elke week meer dan 600 nieuwe schades worden gemeld, 'want er zijn al weken geen zware aardbevingen meer geweest'

Wiebes vorig jaar op bezoek bij het schadeloket. Foto Archief/Kees van de Veen

Er zijn ruim vierduizend schademeldingen meer binnengekomen bij het Groninger schadeloket dan verwacht. Dat zegt minister Eric Wiebes in een brief aan de Kamer.

Wiebes, die vandaag voor overleg in Groningen is, maakt zich zorgen over de aanhoudende groei van het aantal meldingen, dat inmiddels meer dan 600 per week bedraagt. Daardoor lukt het de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) niet om het stuwmeer aan schades tijdig weg te werken.

Wiebes noemt die toename opvallend, omdat er ‘al weken geen zware aardbevingen zijn geweest’. Hij vermoedt dat veel Groningers meer vertrouwen hebben in de afhandeling van hun schade, ‘die zij eerder wellicht voor zichzelf hielden’.

Tot aan de aardbeving bij Westerwijtwerd in mei bedroeg het aantal meldingen gemiddeld zo’n tweehonderd per week. De TCMG, die inmiddels 102 miljoen euro heeft uitbetaald, meldde eerder deze week in deze krant al een onderzoek in te stellen naar de hausse aan schademeldingen.

Stuwmeer

Bijna negenduizend gedupeerden hebben inmiddels gebruik gemaakt van de stuwmeerregeling voor de versnelde afhandeling van hun claim. Vijfduizend bewoners hebben nog tot eind dit jaar de tijd om hetzelfde te doen, aldus de minister.

De TCMG heeft tot nu toe 21.000 claims afgehandeld. De NAM kreeg sinds de aardbeving bij Huizinge in augustus 2012 ook ruim 80.000 schademeldingen. Wiebes volgt samen met de Groninger commissaris Paas nauwlettend de afhandeling door de NAM van de laatste oude schades.

Klachten

In Groningen wordt geklaagd over gebrek aan medewerking door het gasbedrijf, dat onder meer zou talen bij de uitbetaling van schadevergoedingen. In recente uitspraken van de Arbiter Bodembeweging is opgenomen dat de NAM binnen dertig dagen na de uitspraak moet betalen. De Arbiter heeft bijna drieduizend zaken behandeld. Er liggen nu nog 169 dossiers.

Wiebes hoopt dat de meeste oude schades voor 1 januari volgend jaar zijn afgewikkeld. In een aantal gevallen zal dat echter niet lukken, verwacht hij.

In opdracht van de minister kijken experts naar de manier waarop immateriële schade door de bevingen in Groningen kan worden vergoed.

Nieuws

menu