Minister Wiebes worstelt met verschillen tussen waardedalingsregelingen voor woningen in bevingsgebied

Minister Eric Wiebes vraagt hulp van Kamerleden om te kunnen onderzoeken hoe groot de verschillen zijn tussen de waardedalingsregeling van de NAM en die van het Rijk.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. ANP

Een dilemma en een worsteling, zo omschrijft minister Wiebes de discussie over de waardedalingsregeling. Tot dit jaar hebben ongeveer 5.000 huishoudens een vergoeding van de NAM gekregen voor de waardedaling van hun huis. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) is onlangs gestart met een regeling om de waardedaling van zo’n 120.000 huizen te vergoeden.

Nu zijn er signalen dat de vergoeding van IMG hoger is dan die van de NAM, maar de mensen die het aanbod van de NAM hebben geaccepteerd hebben juridisch gezien geen recht op het verschil.

Niet eerlijk

Kamerleden stelden hierover vragen tijdens het gasdebat donderdagmiddag. ,,Eerst is er een commerciële organisatie die een bod doet en mensen hebben het gevoel gehad dat ze dat moeten accepteren. Nu komt een publieke organisatie met een veel beter bod”, zei Matthijs Sienot (D66).

Voor de mensen die de kat uit de boom gekeken hebben, valt de vergoeding dus soms hoger uit dan de mensen die de strijd hebben gevoerd. Dat is niet eerlijk, vinden de Kamerleden.

Is er recht gedaan?

,,De vraag is niet of er verschillen zijn, want die zijn er”, zegt Wiebes. Dat komt volgens de minister doordat er in de ene situatie maatwerk wordt geleverd en in de andere situatie sprake is van een geautomatiseerd systeem. ,,De vraag is of er recht is gedaan. Die vraag wil ik voor mezelf beantwoorden.”

Als Kamerleden concrete voorbeelden hebben van die ongelijkheid, wil Wiebes ze graag zien. Maar of dit daadwerkelijk iets oplevert kan de minister niet beloven. ,,Ik wil geen dingen beloven die niet kunnen.”

Henk Nijboer (PvdA) diende over het onderwerp een motie in. Daarmee wilde hij ervoor zorgen dat het verschil ‘linksom of rechtsom gecompenseerd wordt’. Die motie werd door de minister ontraden. Hij wil de regelingen eerst bestuderen, voor hij dit soort beslissingen neemt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu