Minister Ollongren kan weinig doen tegen sloop oude interieurs van karakteristieke woonpanden in Schildersbuurt in Groningen

Minister Ollongren (binnenlandse zaken) kan weinig doen tegen de sloop van historische interieurs in karakteristieke woningen in de Schildersbuurt in Groningen. De minister noemt de sloop een ‘spijtige zaak’.

De H.W. Mesdagstraat. Foto: Archief DvhN/Corné Sparidaens

De H.W. Mesdagstraat. Foto: Archief DvhN/Corné Sparidaens Foto: corne sparidaens

Dit kan worden opgemaakt uit de beantwoording van vragen die het Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) vorig jaar december indiende. Vrijdag kwamen de antwoorden.

Veel karakteristieke woonpanden zijn beschermd, maar dan betreft het vooral de buitenkant. Het interieur is doorgaans ‘vogelvrij’.

Bewoners trekken aan de bel

Bewoners van de Schildersbuurt trokken vorig jaar aan de bel. Pandjesbazen kopen woningen op en verbouwen die tot kleine appartementen. Dat levert veel meer geld op dan de woningen per kamer te verhuren aan studenten. De duurdere appartementen worden wel aan studenten verhuurd: zij krijgen dan een huurtoeslag.

De verbouwingen brengen met zich mee dat het oude interieur met glas-in-lood-ramen, suitedeuren, schouwen en sierlijke plafonds in sloopcontainers belanden. De pandjesbazen verdienen er een hoop geld mee, de woningen zijn voorgoed vernield. Voor het SP-kamerlid was dit aanleiding om vragen te stellen.

Welgeteld 167 vergunningen verleend

Uit de antwoorden blijkt dat de gemeente Groningen sinds 2016 welgeteld 167 vergunningen heeft verleend aan pandeigenaren om woonpanden met studentenkamers om te bouwen tot appartementen. Daarvan waren er 41 in de Schildersbuurt.

In de beantwoording staat ook dat hierdoor het aantal studentenkamers in Groningen tussen 2016 en 2020 met 700 is gedaald. Dat is volgens minister Ollengren niet een heel groot probleem. Groningen telt in totaal zo’n 30.000 studentenkamers. Sinds 2016 zijn daar 5.000 wooneenheden voor jongeren en studenten bijgekomen.

Gemeentelijk monument

Om de sloop van de fraaie interieurs tegen te gaan zal de gemeente Groningen in actie moeten, stelt de minister. Zo kan de gemeente panden met een waardevol interieur aanwijzen als een gemeentelijk monument.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu