'Minister Ollongren legt noodkreet over bezuinigingen in Stadskanaal naast zich neer'

„Hier kan ik helemaal niets mee”, verzucht gemeenteraadslid van Stadskanaal Bert van Beek (CU) na de reactie van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren op de noodkreet van Stadskanaal. „’Ik leg het even naast mij neer’, zegt ze.”

Het gemeentehuis in Stadskanaal

Het gemeentehuis in Stadskanaal Foto: DVHN

Van Beek had op een ander antwoord gehoopt, nadat de gemeenteraad vorige week de hakken in het zand zette door geen sluitende begroting in te leveren. De gemeente moet 7 miljoen euro bezuinigingen in 2021. De raad ziet dat na vier eerdere bezuinigingsrondes in tien jaar tijd niet zitten.

Naar aanleiding van de noodkreet stelde Kamerlid Nevin Özütok (GroenLinks) vragen aan de minister. Die antwoordde dat ze begrip heeft voor de situatie in Stadskanaal, maar ook dat de gemeenteraad en gemeentebestuur verantwoordelijk zijn voor hun begroting. „Als overheden moeten we continu keuzes maken bij de inzet van middelen voor voorzieningen.”

Minister heeft begrip

Daarin moet Stadskanaal flink snijden om de begroting rond te krijgen, oneerlijk vindt Van Beek dat. De tekorten ontstaan volgens hem namelijk op onder meer de Jeugdzorg en bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp. Taken die de gemeente moet uitvoeren van de landelijke overheid, maar waar ze naar eigen zeggen te weinig geld voor krijgen.

De minister schrijft dat ze begrip heeft voor de situatie in Stadskanaal, directe nieuwe acties noemt ze niet. Ze kaart aan dat er extra geld vrij is gekomen voor Veilig Thuis, Vrouwenopvang en Dak- en Thuislozen. Ook is er in 2021 extra geld voor jeugdzorg en schuldenaanpak. Verder wordt onderzoek gedaan naar de kosten van jeugdzorg en de nieuwe regels van bijvoorbeeld hulp in het huishouden.

Komen wijzigingen te laat?

„Niets nieuws”, concludeert Van Beek. „Elke kleine beetjes helpen, maar het is niet voldoende. Een druppel op de gloeiende plaat. Het is allemaal gericht op de korte termijn. Na 2022 is er helemaal niets toegezegd. Wat de situatie dan zal zijn is niet te overzien. Het lijkt erop dat ze de verkiezingen afwacht.” Voordat er een nieuwe regering is, verstrijkt weer tijd en gebeurt er niets om de problemen op te lossen, vreest hij.

Als de begroting over meerdere jaren geen positief resultaat toont, zal de provincie een herstelplan eisen van Stadskanaal. Mogelijk houden ambtenaren van de provincie en het Rijk het huishoudboekje tegen het licht. „Een paar vreemde ogen kan goed zijn. Dan kun je zien dat de gemeente geen gekke dingen doet.”

Vooralsnog wil Van Beek dan ook niet zonder meer ‘een kruisje zetten’. Zaken die weg worden bezuinigd komen niet terug, vreest het raadslid. Hij hoopt dat meer gemeenten in Nederland geen sluitende begroting indienen. „Als half Nederland het doet, krijg je misschien een ander verhaal.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu