Minister legt drugsregeltjes voor verwerking vezelhennep in Oost-Groningen onder de loep

Foto: Hempflax

Het kabinet onderzoekt de juridische mogelijkheden om delen van de hennepplant toch voor industriële doeleinden te gebruiken.

De bedrijven Dunagro en Hempflax in Oost-Groningen worden beperkt in de verwerking van vezelhennep, omdat de teelt onder de Opiumwet valt. Die schrijft voor dat van de hennepplant zaad en stengel wel, maar bloem en blad niet mogen worden geoogst.

Vezelhennep in Oost-Groningen bevat geen verdovende middelen

Dat is jammer omdat bloem en blad kunnen worden gebruikt als bestanddeel in bouwproducten en bekledingsmateriaal in de auto-industrie. De hennepvezel die in Oost-Groningen wordt geteeld, bevat geen verdovende middelen.

In een brief aan de Tweede Kamer beantwoordt minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) vragen van de PvdA. Bruins stelt dat hij de juridische verkenning uitvoert en daarover in gesprek gaat met de Oost-Groningse ondernemers. In Duitsland is het gebruik van henneptoppen voor industriële toepassingen wel toegestaan. Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) is verheugd over de inzet van de minister.

‘Kans niet grijpen vanweg onnodige drugsregeltjes is doodzonde’

Desondanks heeft de PvdA alweer nieuwe vragen klaarliggen voor Bruins. Nijboer: ,,Wanneer is er duidelijkheid en kan de wet worden aangepast? Dat moet wat mij betreft zo snel mogelijk gebeuren. Dat levert immers extra banen op bij Hempflax die in Oost-Groningen broodnodig zijn. Het is doodzonde als die kans niet gegrepen wordt vanwege juridisch onnodige drugsregeltjes.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu