Minister wil aangenomen wijzigingen in 'versterkingswet' Tijdelijke wet Groningen schrappen. Hoogleraren vegen de vloer aan met Bas van 't Wout: 'Ongehoord. Dit mag niet'

De Tijdelijke wet Groningen moet worden ingetrokken. Dat zeggen de hoogleraren staats- en bestuursrecht Wim Voermans en Herman Bröring. Minister Bas van ‘t Wout wil twee door de Tweede Kamer aangenomen amendementen namelijk niet uitvoeren. ‘Ongehoord, onacceptabel en respectloos naar de Tweede Kamer’, stellen de rechtswetenschappers.

Volgens minister Bas van ‘t Wout (Economische Zaken, VVD) heeft de Tweede Kamer verkeerd gestemd op twee wetswijzigingen, zogeheten amendementen, van Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) op de Tijdelijke wet Groningen. Die wet - ook wel de versterkingswet genoemd - regelt officieel dat de overheid de versterkingsoperatie in handen heeft.

De demissionair minister wil de aangenomen amendementen eigenstandig terugdraaien door ze buiten werking te stellen.

Ongehoorde gang van zaken

,,Dat kan helemaal niet”, reageert hoogleraar bestuursrecht Bröring van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verbaasd. ,,Het slaat helemaal nergens op dat een minister zoiets overruled .” Zijn collega-hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden noemt de gang van zaken ‘ongehoord’.

Van ‘t Wout kan de amendementen niet terugtrekken, zeggen de hoogleraren. ,,Hij dreigt twee amendementen eruit te halen en dat kan niet. Alles wordt uit de wet gehaald, of niets’’, zegt Voermans. Volgens hem heeft de minister twee opties: het wetsvoorstel terugtrekken of die niet bekrachtigen. Dat laatste is sinds de Tweede Wereldoorlog volgens Voermans nog maar vier keer gebeurd. ,,Het is bizar, want hij trekt zijn eigen voorstel in.’’

Dankzij de amendementen kunnen gedupeerden van de gaswinning in Groningen juridische bijstand en financieel advies krijgen. De andere wijziging die de Tweede Kamer afdwong waarborgt dat aardbevingsgedupeerden zelf de versterking van hun huizen kunnen regelen.

Maar de minister van Economische Zaken wil de wetswijzigingen van tafel, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Vooral omdat de amendementen door een blunder van de Kamerleden Agnes Mulder (CDA) uit Assen en Paul van Meenen (D66) zijn aangenomen.

‘Financieel onuitvoerbaar’

Het zou veel te veel geld kosten als de wetswijzigingen van Beckerman blijven staan: ‘het kent geen financiële begrenzing waardoor het financieel onuitvoerbaar is’. Ook brengt de mogelijkheid om het versterkingsproces in eigen beheer uit te voeren de versterkingsopgave in gevaar, laat de minister weten.

De minister gaat daarmee ver buiten zijn boekje, stelt hoogleraar Voermans. ,,De minister wil het zo organiseren dat de Tweede Kamer een paar van de amendementen die hem niet bevallen uit de wet haalt. Dat kan niet. Als de voorzitter de hamer heeft laten vallen, is het besloten. Dat is een finaal besluit.’‘

RUG-hoogleraar Bröring is het eens met Voermans. Hij noemt het respectloos naar de Tweede Kamer toe en zegt dat minister Van ‘t Wout weinig anders kan dan de Tijdelijke Wet Groningen intrekken. ,,Dat is de zuivere en formele manier. De minister moet de wet daarna gewoon opnieuw indienen, maar je kunt niet achteraf zeggen: deze onderdelen passen mij niet en stel ik buiten werking.” Dat gaat hoogstwaarschijnlijk wel extra tijd kosten, vreest Bröring.

Sandra Beckerman woedend

Indiener van de wetswijzigingen, Sandra Beckerman uit Groningen, noemt het besluit om haar amendementen terug te draaien bizar. ,,Premier Mark Rutte zegt maandag nog dat hij met radicale ideeën wil komen, waaronder dat de toegang tot het recht beter moet. Een dag later wil het kabinet een aangenomen amendement dat hierover gaat niet uitvoeren.’‘

Beckerman kan er niet bij dat de minister dit zomaar doet. ,,Tijdens het vragenuurtje over de uitspraken van NAM-directeur Johan Atema was het kabinet collectief boos op de NAM. Een paar uur later zegt het: wij gaan dit ook niet regelen. Ik ben geschokt dat je zo boos kan zijn op de NAM en vervolgens zo’n brief stuurt.’‘

Een woordvoerder van minister Van ‘t Wout zegt dat het van groot belang is dat de Tijdelijke wet Groningen zo snel mogelijk wordt ingevoerd. ,,Het klopt dat wij de twee amendementen van Kamerlid Beckerman niet in werking gaan stellen. Het is niet in het belang van de Groningers om de Tijdelijke wet Groningen langer uit te stellen. Juist ook om de NAM op afstand te plaatsen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
menu