Minister wacht af in Certe-zaak

Medisch laboratorium. FOTO ANP/ROBERT VAN WILLIGENBURG

Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) wacht het oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens over mogelijke privacyschending door het noordelijk medisch lab Certe af.

Dat antwoordt ze op vragen van VVD-Kamerlid Leendert de Lange naar aanleiding van berichtgeving in Dagblad van het Noorden . Gegevens van patiënten die via hun huisarts bloedprikken en andere medische tests laten doen door Certe, zijn in het ziekenhuis waar de patiënt onder behandeling is door alle artsen in te zien. Of dat ook bij andere laboratoria en ziekenhuizen gebeurt en of deze werkwijze door de beugel kan, moet de Autoriteit Persoonsgegevens bepalen, stelt Schippers.

In het algemeen mogen patiëntgegevens alleen worden gedeeld met de behandelaar. Andere artsen of zorgmedewerkers mogen die gegevens alleen na uitdrukkelijke toestemming inzien. De Autoriteit Persoonsgegevens stuurde enkele weken geleden een brief aan alle ziekenhuisbesturen in het land dat ze beter moeten letten op de beveiliging van persoonsgegevens.

Nieuws

Meest gelezen

menu