Minuut Stilte voor Lammie Drenth van het Andere Achterhuis in Stadskanaal

De onderduikers van het Achterhuis op de bruiloft van Lammie Drenth en Ben Kosses. Lammie was de dochter des huizes, Ben was een onderduiker. Foto: Archief DvhN Foto: archief DVHN

De gemeenteraad van Stadskanaal heeft maandag een minuut stilte gehouden in nagedachtenis van verzetsheldin Lammie Drenth. Zij overleed afgelopen weekend op 93-jarige leeftijd.

Burgemeester Klaas Sloots sprak over de daden van Drenth tijdens de Tweede Wereldoorlog. In haar ouderlijk huis aan de Krommewijk in Stadskanaal vonden 16 onderduikers een veilig heenkomen. Zij leefden daar met de gezinsleden op 20 vierkante meter. Later zou dit het ‘Andere Achterhuis’ gaan heten.

Dat zij niet ontdekt werden, kwam onder andere doordat Drenth een baan aannam op het plaatselijk NSB-kantoor. Vanuit daar kwam ze erachter waar en wanneer razzia’s gehouden werden. ,,Het was erg moedig’’, zei Sloots.

Onthulling Monument door corona gemist

Temeer omdat ze de onderduikers niet verklapte toen ze door de wijde omgeving gepest, verstoten en soms fysiek aangevallen werd vanwege haar werk bij de bezetters. Lammie Drenth trouwde direct na de oorlog met een van de onderduikers, Ben Kosses.

Ter herinnering aan de onderduikers en de verzetsleden, werd vorig jaar Monument 21 gebouwd. De onthulling heeft Drenth nooit meegemaakt, die werd door de coronacrisis uitgesteld. Sloots: ,,Wat zij heeft betekend voor ons en onze gemeente, zal niet worden vergeten.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu