Mirjam zoekt via Twitter naar oorlogsheld: 'Ik word bedolven onder de reacties'

In de nacht van 8 op 9 januari wordt Maurits Wolder getransporteerd naar kamp Westerbork. Foto: ANP

Wat doe je als je een onbekende boer zoekt, destijds wonend tussen Haren en De Punt die in de Tweede Wereldoorlog het leven van je opa heeft gered? Dan schakel je sociale media in om aandacht te vragen voor de zoektocht. Mirjam Wolder deed het en werd overdonderd door de vele reacties.

Bijna 150 reacties kreeg Mirjam op haar tweet. Bovendien werd het bericht meer dan 500 keer gedeeld.

Overdonderd

,,Ja, echt ongelooflijk, al die reacties. Ik ben helemaal overdonderd. Zelfs Daniël Lohues deelde het bericht.''

Afgelopen weekend reed Mirjam samen met haar vriend in de buurt van De Punt en Haren. ,,Toen we daar reden, viel eigenlijk het kwartje. Hier ergens moet de plek zijn geweest waar de boer woont die mijn opa 'Bobpa' Maurits Wolder heeft geholpen toen hij uit de trein sprong die hem van Westerbork naar Auschwitz zou brengen.''

Ze plaatste het berichtje op Twitter en wist vervolgens niet wat ze meemaakte. ,,Er zitten echt bruikbare tips tussen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die met kaarten aankomen waarop oude boerderijen te zien zijn. Ook worden er namen genoemd van mensen uit die omgeving die mij verder zouden kunnen helpen.''

Bob Duyvis

Maurits Wolder wordt op 17 december 1942 in Amsterdam aangehouden door de Duitsers. Hij is in het bezit van een vals persoonsbewijs en noemt zichzelf Bob Duyvis. Hij wordt opgepakt.

Gelijk daarna wordt ook zijn moeder opgehaald van huis. Na de arrestatie zien ze elkaar nooit meer; mannen en vrouwen werden gescheiden. De moeder van 'Bopba' zou op 9 april 1943 sterven in Sobibor.

Tot 8 januari 1943 zit hij in de strafgevangenis in Amsterdam. Daar ontmoet hij Tov. Ze worden vrienden en ontwikkelen een herkenninsfluitje. Als een van de twee het geluid maakt, dan zouden ze elkaar opzoeken. In de nacht van 8 op 9 januari wordt 'Bobpa' getransporteerd naar Westerbork. Daar is hij drie dagen.

Cruciale rol

Op 11 januari 1943 volgt het bewuste transport naar Auschwitz. Wanneer 'Bobpa' op die dag uit de trein springt, wenkt een boer die op zijn land aan het werk was hem. 'Van het transport?', vraagt de boer. 'Ja', zegt Bobpa. 'Kom mee'.

De boer neemt hem mee naar zijn huis en geeft hem eten en nieuwe kleren. Daarna geeft hij hem geld om de bus naar Groningen te nemen en vanuit Groningen naar Amsterdam te reizen.

Het fluitje

Het lukt 'Bobpa' om Amsterdam te bereiken. Eenmaal aangekomen hoort hij op het station plots het herkenningsgeluidje dat hij en Tov hadden bedacht. Tov bleek ook uit de trein gesprongen te zijn en had dezelfde route afgelegd als hij. Dankzij Tov kan hij de eerste paar nachten ergens in Amsterdam slapen.

Familie Van der Molen

Via het voormalig dienstmeisje van zijn moeder, Annie Voerman, belandt 'Bobpa' bij verzetsman Müller. Deze man brengt de 17-jarige Maurits naar kennissen in Zaandam, Henricus en Welmoet van der Molen. Maurits wordt opgenomen in de familie en bouwt in Zaandam een nieuw leven op.

,,De boer heeft nooit geweten hoe het is afgelopen met mijn opa.'' Mirjam denkt dat de boer inmiddels is overleden. ,,Maar ik zou graag zijn familie vinden om te vertellen dat mijn opa goed terecht is gekomen en dat de boer daar zo'n cruciale rol in heeft gehad.''

Tips?

Heb je tips voor Mirjam? Help haar dan in haar zoektocht door contact met haar op te nemen via haar Twitteraccount .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu