Miss Carnaval | Het beeld van Groningen

Hilda Kleine (rechts naast Prins Eddy) mag zich Miss Carnaval 1974 noemen.

Hilda Kleine (rechts naast Prins Eddy) mag zich Miss Carnaval 1974 noemen. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: De Mollenburgers.

Carnaval is onlosmakelijk verbonden met het zuiden des lands, maar Stadjers kunnen er ook wat van. Op 22 februari 1974 is het van oorsprong katholieke feest op zijn hoogtepunt. Stadscarnavalsvereniging De Mollenburgers viert het in Huize Maas aan de Vismarkt uitbundiger dan normaal, want er is een nieuw onderdeel, dat het feest vrouwelijker maakt.

Er is sinds jaar en dag een Prins Carnaval, in dit geval Prins Eddy, maar dit jaar wordt er voor het eerst ook een Miss Carnaval gekozen. Na een bloedstollende afvalrace mag Hilda Kleine (rechts naast Prins Eddy) zich Miss Carnaval 1974 noemen. De beteuterde blik van de dame links spreekt ondertussen boekdelen: de keuze is niet op haar gevallen.

Er werd door de meerderheid van de feestgangers nog lang na de uitreiking gehost, gezongen en gedronken in de hele stad. Of de carnavalsvierders zich na het feesten ook strikt aan de door de katholieken voorgeschreven vastenperiode van 40 dagen hebben gehouden, valt te betwijfelen. Het is nogal een contrast na een dergelijk groot feest.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl