Mistige nachten en ochtenden houden komende dagen aan, vrijdag is er opnieuw een grote kans op overlast tijdens de ochtendspits

Foto: Shutterstock

Wie vanochtend vroeg opstond, heeft het vast meegekregen: het was nogal mistig. Het leidde op veel plekken in Nederland tot overlast in het verkeer. Volgens WeerOnline blijft het ook de komende nachten en ochtenden nog mistig.

Ook donderdag aan het einde van de avond wordt het nevelig en rond middernacht kan op de eerste plek mist ontstaan. WeerOnline verwacht dat het in Groningen en Drenthe voor het eerst met mist te maken krijgen en dat het aan het einde van de nacht ook mistig wordt in het westen en zuiden van Nederland. Waarschijnlijk zit het tijdens de ochtendspits op grote schaal potdicht met zichtwaarden rond 100 meter en regionaal zelfs rond 50 meter.

In de tweede helft van vrijdagochtend verbetert het zicht geleidelijk, maar het kan tot het begin van de middag duren voordat overal de mist is verdwenen. De mist blijft waarschijnlijk in het noorden van Nederland het langst hangen. In de nacht naar zaterdag kan ook regionaal mist weer ontstaan. Waarschijnlijk is de mist minder dicht dan tijdens de komende nacht en lost het in de ochtend ook aanmerkelijk sneller op. Ook de nacht van zaterdag naar zondag is een nacht met in het hele land flinke mistkansen.

Mist, dichte mist en zeer dichte mist

Als het zicht terugloopt naar minder dan 200 meter wordt mist ‘dicht’ genoemd en is het hinderlijk in het verkeer. Als dit op meerdere plekken het geval is geeft dit aanleiding tot code geel. Bij minder dan 50 meter zicht is sprake van ‘zeer dichte mist’. Als het zicht zelfs terugloopt naar 10 meter wordt het code oranje of bij grote impact op het verkeer code rood (weeralarm).

Nieuws

menu