Tegenstanders van coronavaccin intimideren medewerkers GGD Groningen. Prikbus uit voorzorg niet langer bij winkelcentra

De mobiele vaccinatie-unit van het Rode Kruis en de GGD Groningen mijdt voorlopig de stad Groningen vanwege anti-vaccinatie-demonstranten. De veiligheid van het personeel kan in wijken en in winkelcentra niet gegarandeerd worden.

Demonstranten bij de mobiele unit op 18 augustus 2021

Demonstranten bij de mobiele unit op 18 augustus 2021 Foto: NDC Mediagroep

Dat melden meerdere bronnen aan Dagblad van het Noorden . Intimiderende betogingen aan het adres van medewerkers van de mobiele unit zouden de reden zijn om de prikcontainer voorlopig niet in te zetten in Groningse wijken. Ook winkelcentra worden om die reden gemeden.

Unit niet gebruikt

De mobiele prik-unit, die op maandag 16 augustus voor het eerst werd ingezet, is in totaal vijf dagen actief geweest in de stad Groningen. In de laatste week van augustus is de unit helemaal niet gebruikt. GGD Groningen laat weten dat de reden om de prikbus niet langer in Groningen in te zetten ‘veel breder is dan alleen het veiligheidsaspect’.

Met de mobiele unit probeert GGD Groningen het mogelijk te maken om zonder een afspraak een vaccinatie tegen corona te halen. Vooral bewoners van aandachtswijken met een lage vaccinatiegraad zouden zo verleid moeten worden. In de vijf dagen in de stad lieten zo’n dertig mensen per dag alsnog een prik zetten.

Spandoeken van anti-vaccinatie-demonstranten

Bij deze sessies waren ook anti-vaccinatie-demonstranten aanwezig die de medewerkers van de priklocatie hebben geïntimideerd. Het ging zelfs zo ver dat in Paddepoel de politie aanwezig moest zijn.

Ook fotografeerden en filmden de Covid-19-ontkenners de medewerkers van de GGD; wat door hen als bedreigend werd ervaren. Er lagen spandoeken bij de unit, neergelegd door de betogers, met de tekst dat het Covid-vaccin vergif zou zijn. Aanwezige demonstranten hielden papieren omhoog waarin onder meer werd gewaarschuwd voor een ‘priktatuur’.

Een van de personen die aanwezig was bij zo’n betoging is een verdachte van de poging tot moord op een journalist van Sikkom en zijn partner. Twee mannen zijn opgepakt voor de aanslag waarbij een brandende molotovcocktail in de woning is gegooid waar de journalist en zijn partner op dat moment sliepen.

Vaccinatie voor evacués

De afgelopen dagen zijn gebruikt om de effectiviteit van de mobiele prikcontainer te evalueren, vertelt de woordvoerder. ,,Als je kijkt hoeveel personele inzet de unit vraagt en hoeveel mensen een prik halen, kun je de vraag opwerpen of de unit niet effectiever kan worden ingezet.”

Inmiddels staat de container op de Willem Lodewijk Kazerne in Zoutkamp. Daar verblijven momenteel honderden Afghanen in de noodopvang. De GGD zet de mobiele unit nu in om Afghanen, die dat willen, te voorzien van een vaccinatie.

Aanslag hakte erin

De GGD wijst er op dat er morgen een ‘pop-up-priklocatie’ is voor studenten in de Martinikerk in de binnenstad van Groningen. De GGD-woordvoerder vertelt wel dat de mislukte aanslag op het huis van de Sikkom-journalist er in heeft gehakt bij enkele medewerkers. ,,Vooral omdat zij begrepen dat een van de verdachten even daarvoor nog bij hun unit had gedemonstreerd.”

GGD’ers en virologen worden al de gehele coronacrisis lastig gevallen door actievoerders. Maandag verstoorden een paar activisten nog een prikactie bij ROC Friese Poort in Drachten. Demonstranten schreeuwden pauzerende studenten toe dat ze zich niet moeten laten vaccineren. Wie al wel een prik had gehaald werd uitgescholden voor NSB’er. Alex Friedrich, arts en microbioloog bij het UMCG, kreeg eerder al dreigbrieven onder de deur geschoven na een pleidooi van hem voor mondkapjes.

Schandalig

De GGD’s in Groningen en Drenthe hebben meermaals aangifte gedaan bij de politie van bedreigingen, intimidaties en agressief gedrag van actievoerders, bevestigt de politie Noord-Nederland. Harde cijfers zijn er echter niet. De GGD’s stellen allebei zulk gedrag niet te tolereren en zich niet te laten afschrikken. Ze staan in nauw overleg met de politie en hebben beveiliging ingeschakeld op tal van locaties.

De landelijke GGD GHOR-koepel weet dat er door meerdere GGD’s in het land aangiftes zijn gedaan van bedreigingen en intimidaties maar stellen dat ‘het beleid om daar wel of niet tegen op te treden en de politie in te schakelen een zaak is van elke GGD apart’.

Demissionaire premier Mark Rutte en demissionaire minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) stelden tijdens een van de vrijdagse persconferenties onlangs nog dat deze intimidaties en bedreigingen schandalig zijn en dat daar meer aandacht voor zou mogen zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu