Modelkwekers uit Bierum vinden in Oost-Groningen boerderij voor wietfabriek (en daarmee gaat hun droom in vervulling)

John en Ines Meijers, beter bekend als de Model Wiettelers uit Bierum, zijn er klaar voor. Met financiers hebben ze een boerderij in Oost-Groningen gekocht voor hun wietfabriek.

John Meijers is trots op de boerderij die is aangekocht om een (legale) wietfabriek te beginnen.

John Meijers is trots op de boerderij die is aangekocht om een (legale) wietfabriek te beginnen. Foto: DvhN/ Ina Reitzema

John Meijers glundert als hij de deur opent van zijn nieuwe onderkomen. Zijn langgekoesterde droom - legale wietteelt - is binnen handbereik. Een woning met schuurruimte voor de teelt van 2000 kilo wiet en 500 kilo hasj per jaar.

Het kan verkeren. Door een boete (130.000 euro) hielden hij en echtgenote Ines een schuld over aan hun openlijke wietavontuur. Na de verkoop van hun woning in Bierum (met restschuld) waren ze 8 maanden dakloos. En nu een grote boerderij waar ze vanaf volgend jaar cannabis willen telen voor coffeeshops, onder supervisie van de overheid.

Modelkwekers gaan uit van deelname

Voor de wietproef - officieel Wet experiment gesloten coffeeshopketen - wijst de overheid tien telers aan. John en Ines Meijers rekenen op deelname met hun stichting JOINus. ,,Wij zijn modelkwekers, onze adviezen voor de proef zijn zelfs overgenomen. Het zou heel raar zijn als wij niet worden gevraagd mee te doen’’, aldus John.

‘Goedwillende coffeeshophouders’ uit Tiel zijn bereid 3,5 miljoen te investeren in de wietfabriek van stichting JOINus van de wietpioniers. Het bedrijfsplan is klaar. In het bedrijf is plaats voor 40 medewerkers. De grote boerderijschuur wordt uitgebreid, opgedeeld in teeltcompartimenten en krijgt een verdieping. ,,Boven gaan we de verwerking doen. Op de verdieping komt ook een kasgedeelte. Daar willen we experimenteren met nieuwe soorten onder zonlicht.’’

Verklaring omtrent gedrag

De wietpioniers vreesden eerder buiten de boot te vallen door hun eerdere inspanningen voor legalisering van wietteelt. Zij teelden zij de plant volledig transparant, hielden een boekhouding bij, betaalden stroom en droegen belasting af. Ze kregen landelijke bekendheid met hun initiatief. Maar uiteindelijk volgde toch een veroordeling en moesten ze de illegale winst terugbetalen.

Een verklaring omtrent gedrag (vog) - vereist voor deelname aan de wietproef - leek hiermee verkeken. ,,We hebben de vog al binnen’’, zegt John. Hij legt de belangrijke paperassen triomfantelijk op tafel in de woonkeuken van de boerderij waar ze een paar dagen geleden zijn ingetrokken. De exacte locatie mag nog niet wereldkundig worden gemaakt. Vanwege de gevoeligheid rond de wietproef en vooral de wietfabrieken. Ze willen zelf de buren op de hoogte brengen van hun plannen.

Boerderij in gemeente Oldambt

De Meijers hadden moeite met het vinden van een locatie. De aankoop van de eerste boerderij in Oldambt die ze op het oog hadden, mislukte op het laatste moment. De gemeente wilde wel meewerken, maar de eigenaar op het laatst niet meer. ,,Die wil zelf wiet gaan telen.’’ De overname van een voormalig kippenbedrijf in Midden-Groningen - ook deze gemeente wilde medewerking verlenen - ging ook niet door, vanwege ‘morele bezwaren’ van de eigenaar. De derde optie, weer in Oldambt, lukte wel.

Kandidaat-telers elders uit het land klagen over banken die niet met hen in zee willen gaan, al was het alleen maar voor een rekening. En over gemeenten die lang niet altijd mee willen werken aan de benodigde vergunningen vanwege veiligheidsrisico’s.

‘Geen problemen veiligheid’

De stichting heeft financiers, een bankrekening en Meijers ziet geen problemen rond de veiligheid. Hij is niet bang voor diefstal of ripdeals. ,,We hebben een beveiligingsbedrijf in de arm genomen. Rondom het terrein komt een hekwerk. En overal komen camera’s. Wie breekt in op zo’n locatie? Je weet dat de politie direct een klopjacht op je opent.’’ De wiet wordt met waarde-transport gedistribueerd.

Geïnteresseerde telers kunnen zich naar verwachting volgende maand inschrijven voor de Wet experiment gesloten coffeeshopketen, bedoeld om de criminaliteit aan de achterdeur van de coffeeshops uit te bannen. De telers krijgen een jaar om hun productie op te starten. Daarna gaan de coffeeshops in tien deelnemende gemeenten, waaronder Groningen, legale, door de overheid gekeurde wiet verkopen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu