Edward mishandeld, bespuugd, bedreigd en maandenlang vastgehouden als slaaf in een woning in Hoogezand. ‘Een voorbeeld waarvan je siddert’

In tranen belt Edward met de politie Noord-Nederland. De man, samen met nog een ander, zegt als slaaf te moeten werken in een wietkwekerij. Het is de start van een groot ondermijningsonderzoek.

Moderne slavernij komt vaker voor dan je denkt. Alleen gebeurt het heel veel achter de voordeur en dus zien we het lang niet altijd”, vertelt officier van justitie Sierd Eijzenga.

Moderne slavernij komt vaker voor dan je denkt. Alleen gebeurt het heel veel achter de voordeur en dus zien we het lang niet altijd”, vertelt officier van justitie Sierd Eijzenga. Illustratie: Job van der Molen

,,Vergis je niet. Moderne slavernij komt vaker voor dan je denkt. Alleen gebeurt het heel veel achter de voordeur en dus zien we het lang niet altijd”, vertelt officier van justitie Sierd Eijzenga. Hij is een van de twee officieren van justitie bij het parket Noord-Nederland die zich bezighouden met mensenhandel. Of zoals hij zelf liever zegt: moderne slavernij. ,,Het zijn schrijnende gevallen. Als dit geen ondermijnende criminaliteit is, wat dan nog wel? Kwetsbare mensen die niet in vrijheid hun ding kunnen doen.”