Moge de groenste winnen: Wie wordt de eerste Groene Burgemeester van Groningen?

Wie wordt de groene burgemeester van Groningen? Foto: Archief DvhN

Meer bomen en planten in de stad, minder stenen, meer groene daken en biodiversiteit. Daar gaat de Groene Burgemeester van Groningen zich hard voor maken. Tot vrijdag kunnen Stadjers kiezen uit deze zes kandidaten.

Corien Bier (44): ‘Goeie ideeën mogen niet op rompslomp stuklopen’

,,Een burgemeester is een boegbeeld, en iemand die zorg draagt. Volgens mij is het heel goed als iemand gaat zorgen voor de vergroening van de stad en daarom wil ik graag Groene Burgemeester worden.

Vaak hebben mensen heel goede ideeën om hun omgeving te verduurzamen, maar worden ze moedeloos van de rompslomp die erbij komt kijken. Eerst moet je dit plan opstellen en dan dat verzoek schrijven, allerlei instanties moeten er iets van vinden, de gemeenteraad moet akkoord gaan, er moet ergens budget gevonden worden... Dan denk je algauw: laat maar.

Ik wil dat er een pot geld gereserveerd wordt om die innovatieve ideeën gemakkelijker te kunnen uitvoeren. Natuurlijk moet er voldoende draagvlak zijn voor een plan, je moet je buren niet passeren en de gemeenteraad ook niet − maar het zou zo mooi zijn als het in ieder geval niet op de bureaucratische procedures stukloopt.

Wat me tof lijkt om aan te pakken als Groene Burgemeester is het Sontplein. Nu is dat zo’n troosteloze grijze plek; het zou mooi zijn om daar groen toe te voegen en ruimte om te recreëren. Volgens mij kun je met heel simpele aanpassingen heel veel verbeteren aan dat plein. Het lijkt me mooi als ik dat voor elkaar kan krijgen.’’

Peter Bootsma (61): ‘Niet alleen Groene Burgemeester, maar heel Groen College’

,,Eigenlijk werkt ons politieke systeem niet goed voor duurzame ontwikkeling. Het bouwt op ideologische concurrentie en stemmen van elkaar afsnoepen; zo los je nooit een grensoverschrijdende kwestie als het klimaatprobleem op.

Met de Vereniging Noorden Duurzaam, waarvan ik voorzitter ben, willen we daarom experimenteren met een ander soort democratisch systeem. Het lijkt een beetje op hoe de waterschappen werken: alle betrokken groepen zijn vertegenwoordigd, zonder dat ze met elkaar concurreren.

Volgens mij moeten er vijf groepen met elkaar samenwerken: burgers, bedrijven, voorzieningen zoals scholen en sportclubs, de overheid, en klimaatwetenschappers. Als al die groepen samen om tafel gaan, de taken verdelen en hun eigen achterban mobiliseren, krijgen we veel sneller duurzame ontwikkeling voor elkaar.

Ik denk dat een Groene Burgemeester vooral ambassadeur moet zijn en doorgeefluik, die verzamelt wat voor ideeën er zijn in de samenleving en dat bij de echte burgemeester neerlegt. Dat wil ik samen doen met de wijkraden. Met Groene Wijkwethouders kan een heel Groen College ontstaan, een schaduwcollege speciaal voor klimaatadaptatie.

Sowieso vind ik het prachtig dat er zes Groningers zijn die hun vrije tijd willen steken in duurzame ontwikkeling. Dus wat mij betreft werkt de uiteindelijke Groene Burgemeester zeker ook samen met de vijf die het niet geworden zijn.’’

Joran de Boer (30): ‘Iedereen moet kunnen meedoen met verduurzaming’

,,Ik maak me al een tijd druk over het milieu, maar realiseerde me dat ik eigenlijk weinig wetenschappelijke kennis heb over hoe het nou in elkaar zit. Daarom studeer ik nu Environmental Sciences aan de Open Universiteit, in deeltijd, naast mijn werk als creatief producent. Pittig − het gaat over dingen waar ik me eigenlijk al sinds m’n vwo niet meer mee bezighoud −, maar ook ontzettend leuk.

Het valt me op dat er online vooral veel aandacht is voor duurzame merken die ook vrij duur zijn. Dan post een influencer bijvoorbeeld iets op Instagram over superduurzaam nieuw ondergoed van bamboe, maar dat kost dan 50 euro. Terwijl je bij de HEMA ook gewoon biologisch katoen kunt kopen!

Iedereen moet kunnen meedoen met verduurzaming, vind ik, en er voordeel bij halen. Het kán namelijk heel goedkoop. Zo maak ik zelf mijn afwasmiddel van een blok Marseillezeep; kost 2,50 euro en je doet er zo drie jaar mee. Dat soort kennis zou ik meer willen verspreiden als Groene Burgemeester. Binnenkort ga ik daarvoor video’s maken en delen op Instagram.

En ik wil helpen bij de goede ideeën van andere Groningers. Misschien is er wel iemand die een manier weet om zelf op een goedkope manier een regenton te maken, bijvoorbeeld. Een Groene Burgemeester kan een aanspreekpunt zijn voor zulke mensen en hen eventueel koppelen aan bedrijven.’’

Wouter Banus (38): ‘Geen grote plannen, maar groen resultaat’

,,Ik sta veel op daken voor mijn werk − ik leg groene daken aan. Vaak schrik ik dan van de achtertuinen die ik in de omgeving zie: zoveel verstening! Daar valt nog een hoop winst te behalen. Ook door middel van geveltuinen of groene boomspiegels, trouwens.

Vroeger werkte ik als aannemer. De bouw houdt zich de laatste jaren wel steeds meer met duurzaamheid bezig, al gaat dat meestal over energiebesparing − groen is nog niet echt een thema. Bovendien heb ik vaak het gevoel dat het vooral een middel is om je bedrijf lekker te profileren.

Maar de bouwwereld is groot en stroperig en als Groene Burgemeester wil ik geen grote plannen, maar vooral groen resultaat. Wat die versteende tuinen betreft, kan ik bijvoorbeeld voorlichting gaan geven. Vaak betegelen mensen alles uit een soort onwetendheid over het onderhoud. Ze vrezen dat een groene tuin al hun vrije tijd gaat opslokken, terwijl dat helemaal niet hoeft.

Waar ik sowieso mee doorga, of ik nou gekozen word of niet, is nestkasten bouwen voor vleermuizen, vogels en insecten. Daar ben ik vorig jaar mee begonnen, gewoon voor mezelf, en soms geef ik ze weg. Maar het zou het mooist zijn om ze op verschillende plekken in de openbare ruimte neer te zetten, als extra bijdrage aan de biodiversiteit.’’

Kees Wesselink (26): ‘Laten we van FC Groningen de groenste club van het land maken’

,,Ik ben opgeleid als docent biologie en vanuit die achtergrond weet ik het nodige over het belang van groen en biodiversiteit. Bomen en planten helpen bij het afvoeren van regenwater en ze zorgen voor koelte in de zomer. Daarbij is een groene omgeving goed voor je mentale gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich veel beter voelen als ze uitkijken op bomen in plaats van op flatgebouwen.

De gemeente Groningen doet al veel om de stad te vergroenen, maar de gemeente is maar één instantie; volgens mij is er nog veel meer te verzinnen dan wat er nu gebeurt. Het is vooral belangrijk dat de Groene Burgemeester de Groningers helpt om zelf met ideeën te komen en ze uit te voeren.

Wat mij zelf leuk lijkt om uit te proberen: plantenvlonders. Een tijdje geleden kwam de gemeente met fietsenvlonders, verrijdbare fietsenstallingen die tijdelijk op autoparkeerplaatsen stonden. Als bleek dat de stalling veel gebruikt werd, kon hij permanent worden. Op dezelfde manier kun je denk ik ook uitproberen of ergens goed een plantenbak kan komen te staan.

Ik wil ook bekijken wat organisaties uit de stad kunnen doen. Zelf ben ik groot FC Groningen-fan; wie weet kunnen we iets verzinnen om de omgeving van het stadion te vergroenen, zodat Groningen echt de groenste club van het land heeft.’’

Wilma Tonkens (47): ‘Meer bomen planten, in plaats van kappen’

,,Bij ons in de Korrewegwijk worden het riool en het park aangepakt, en zijn we ook bezig de buurt te vergroenen. Ik was bij het bewonersoverleg betrokken en zo stuitte ik op de Groene Burgemeestersverkiezing.

Zo’n Groene Burgemeester lijkt mij zeker nodig, om op te komen voor de natuur. Er worden zoveel bomen gekapt in de stad en ik heb het gevoel dat er veel minder terug geplant worden. En er moeten meer bloemen komen in de bermen en de perken: veel beter voor de bijen.

Het lijkt me ook een goed idee om regenwater meer op te vangen. In sloten en vennen, maar ook in straten in de stad. Ik probeer zoveel mogelijk in goedkope, simpele plannen te denken. Bloemen planten kan heel gemakkelijk. Of een website inrichten met huis-tuin-en-keukentips om bijvoorbeeld water te besparen of je tuin duurzamer te maken.

Zelf heb ik samen met de buren mijn tuin bijvoorbeeld egelvriendelijk ingericht. Er is een speciaal egelverblijf en de dode bladeren laat ik expres liggen, dat vinden ze fijn. Nu zit er inderdaad een egeltje in mijn tuin. ’s Avonds zet ik wat kattenbrokjes voor hem buiten, maar hij eet ook de slakken op. Leuk én handig, dus.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu