Mogelijk alle huizen Loppersum versterkt: 'Kun je heel dorp in een bouwput veranderen?'

Hans Alders. Foto: ANP

Het is niet uitgesloten dat alle circa duizend huizen in Loppersum versterkt moeten worden. Dat zei Nationaal Coördinator Hans Alders woensdagavond tijdens een bijeenkomst met de gemeenteraad van Delfzijl over zijn nieuwe meerjarenprogramma.

,,Het is een ongekend grote operatie, zonder weerga. Het is niet uitgesloten dat alle gebouwen versterkt moeten worden. De vraag is: kun je een heel dorp in een bouwput veranderen? Wat kan een dorp aan? Het leven gaat er immers door.’’

Op 1 juli volgend jaar moeten alle gebouwen in Loppersum zijn onderzocht. De winkelstraat is ook geïnspecteerd. Volgens Alders moet er tijdens de aanpak van die gebouwen een tijdelijke winkelstraat in het dorp komen.

Volgend jaar beginnen

Hoewel de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied moeizaam op gang komt, staat in de plannen van Alders dat volgend jaar wordt begonnen met de versterking van 2800 huizen.

Is daar genoeg geld voor? ,,Als er versterkt moet worden, ook al kost dat 500 miljoen euro, dan moet dat geld op tafel komen. Ongeacht wat het kost, aldus Alders.

Een tekort aan vakkrachten en specialisten zoals bouwkundig experts en calculators kan roet in het eten gooien. Alders wil dat tegengaan door slimmer te werken en procedures te vereenvoudigen. ,,We kunnen opdrachten voor meerdere jaren in de markt zetten en consortia vragen ook risico’s te dragen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu