Mogelijk ontslagen bij jeugdzorgorganisatie Elker: miljoenentekort verder opgelopen

Elker Jeugdhulp & onderwijs begeleidt en behandelt in Groningen en Drenthe jaarlijks ongeveer 3000 kinderen, jongeren en gezinnen. Foto: Shutterstock

Jeugdzorginstelling Elker zag de financiële problemen de afgelopen maanden steeds groter worden. Donderdag hebben medewerkers te horen gekregen dat de organisatie alleen door flink bezuinigen overeind kan blijven.

Daarvoor heeft de jeugdzorgorganisatie een herstelplan ontwikkeld. Het is niet uitgesloten dat er gedwongen ontslagen vallen.

‘We gaan in gesprek met medewerkers en vakbonden’

,,Maar we willen dat natuurlijk het liefst voorkomen. De komende tijd gaan we de plannen verder uitwerken. Onderdeel daarvan is een gesprek met de medewerkers en de vakbonden’’, zegt woordvoerder Géanda Prozée. Eerder deze week zijn de gemeenten en de ministeries van Volksgezondheid, Onderwijs en Justitie op de hoogte gebracht van de situatie.

In februari van dit jaar werd al bekend dat Elker met een tekort van 3,5 miljoen euro kampte, op een totale begroting van zo’n 60 miljoen. De gesloten jeugdzorginrichting in Veenhuizen gaat in opdracht van het ministerie van Justitie dicht, en het gebouw aan de Hoogeweg in Groningen is in de verkoop gezet. Toch is het tekort verder opgelopen. Precieze bedragen wil Prozée niet noemen.

Meer declarabele uren zorg, minder ziekteverzuim

Elker probeert kosten te besparen door nog meer vastgoed te verkopen, en het personeelsbestand ‘aan te passen aan de omvang van de geleverde zorg’. Daarnaast brengt de organisatie de inkomstenkant op orde. ,,We moeten meer declarabele uren jeugdzorg leveren. Ook gaan we kijken hoe het ziekteverzuim omlaag gebracht kan worden’’, licht Prozée toe.

Voor een compleet faillissement is Elker niet bang, zegt Prozée. ,,Er is zeker perspectief om weer financieel gezond te worden als organisatie’’, denkt ze. ,,Maar dan moeten we nu wel ingrijpen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu