Moldaviër krijgt 30 maanden cel voor mensensmokkel Ter Apel

De rechtbank in Groningen Rob Zijlstra

De rechtbank in Groningen heeft een 35-jarige man uit Moldavië veroordeeld tot dertig maanden celstraf wegens mensensmokkel. Er was vier jaar celstraf geëist.

De man vervoerde vorig jaar 34 landgenoten (zonder geldige papieren) onder wie 9 kinderen vanuit Duitsland en Frankrijk in een gammel busje naar Ter Apel. Daar werd asiel aangevraagd.

Volgens de rechtbank wordt het overheidsbeleid door deze vorm van mensensmokkel gefrustreerd en draagt het bij aan het instandhouden van een illegaal circuit.

OM hield te weinig rekening met omstandigheden

De rechtbank kwam wel tot een lagere straf omdat het Openbaar Ministerie te weinig rekening heeft gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Hij verbleef onder slechte omstandigheden in een tentenkamp in Frankrijk en heeft geprobeerd een betere toekomst te krijgen voor hem en zijn gezin en heeft hij geprobeerd anderen te helpen, zo stelt de rechtbank.

Wat ook meespeelt is dat de verdacht geen winstoogmerk had: hij verdiende er niet aan. Maar gezien het grote aantal mensen dat hij vervoerde, en ook nog eens in een gammel busje, is een lange celstraf wel op z’n plaats, concludeert de rechtbank.

De verdachte zei twee weken geleden dat hij zich van geen kwaad bewust was. ,,Ik hielp mensen. Ik ben Roma, wij helpen elkaar, dat is een plicht.’’ De man werd in november vorig jaar aangehouden in Ter Apel. Zijn gammele bus is hij kwijt.


Nieuws

Meest gelezen

menu