Molenaars behoren vanaf nu bij het immaterieel erfgoed; molens in vreugdestand

De Zaandplatte in Ruinen. Foto: DvhN

Het molenaarsambacht is verheven tot immaterieel cultureel erfgoed. Donderdag werd bekend dat het ambacht op de lijst van UNESCO komt te staan. Nederlandse molenaars reisden af naar Zuid-Korea om het nieuws in ontvangst te nemen.

Een feit om heel trots op te zijn, zegt minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) in een reactie. Ze noemt het molenaarschap ,,een prachtig ambacht dat door en door verweven is met Nederland”. Het nieuws werd donderdag bekendgemaakt tijdens de vergadering van het Comité van het Unesco-verdrag in Zuid-Korea.

Erfgoedpartners is bijzonder blij met de status. om dit te vieren zijn alle molenaars in Groningen gevraagd om de molens tot en met zondag in de vreugdestand te zetten.

De mlens De Vier Winden in Pieterburen,  De Stormvogel in Loppersum,  Bovenrijge in Ten Boer,  Ceres in Spijk,  Nieberter Molen in Niebert,  De Zwaluw in Zuurdijk,  Fram in Woltersum,  De Widde Meuln in Ten Boer en De Onderneming in Vierhuizen hebben gehoor aan de oproep gegeven.

Ooit draaiden er duizenden molens in Nederland maar sinds de negentiende eeuw zijn er veel verwoest door brand of stilgelegd. Het vak dreigde uit te sterven. Tegenwoordig laten vijftig beroepsmolenaars en honderden vrijwillige molenaars de wind- en watermolens in Nederland weer draaien.

Het is volgens de bewindsvrouw voor het eerst dat Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen op deze lijst. In 2012 heeft Nederland het Unesco-verdrag ter bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed geratificeerd.

 

 

 

 

Nieuws

menu