Molenstichting Midden- en Oost-Groningen vraagt ook de Groningers zelf om een bijdrage voor herstel poldermolen De Dellen

Tjip Douwstra (links) en Bert Steenhuizen bij de poldermolen De Dellen in Nieuw-Scheemda. Foto: DvhN

Naast de geëigende kanalen hoopt Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (MSMOG) met een crowdfundingsactie ook van Groningers geld te krijgen om poldermolen De Dellen in Nieuw-Scheemda te herstellen.

Zondag 20 september brak bij stil weer een roede van de molen. Dat gebeurde terwijl molenaar André Schulthof de molen liet draaien. De schrik was groot, maar er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De vraag hoe zoiets kan gebeuren blijft vooralsnog onbeantwoord.

Het spontane breken van de roede

Aan een roede zijn twee wieken bevestigd. De stichting heeft ook de tweede roede met wieken laten verwijderen. De onderdelen liggen bij molenbouwer Molema in Heiligerlee in opslag. ,,Daar wordt onderzocht wat de oorzaak is van het spontane breken van de roede’’, zegt Tjip Douwstra, lid van de technische commissie van MSMOG.

Kosten van herstel van de molen uit 1855 worden geschat op 50.000 tot 75.000 euro. ,,Het is een raming, want er moet onderzocht worden of er ook schade is aan de kap van de molen, die geraakt is door de afgebroken wiek’’, zegt Bert Steenhuizen, die de public relations voor de molenstichting verzorgt.

Draagvlak onder de bevolking aantonen

De doelstelling van Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is het behouden van tien molens in de gemeenten Midden-Groningen en Oldambt als cultureel erfgoed. ,,Zoals het nu lijkt worden we geconfronteerd met een grote restauratie’’, aldus Douwstra.

Steenhuizen: ,,De molens zijn als beeldbepalende elementen in het landschap ook van de inwoners. De crowdfundingsactie moet ook ons draagvlak onder de bevolking van Midden- en Oost-Groningen aantonen.’’

Geld voor het herstel van molens

De molenstichting vraagt ook de provincie en gemeenten om een bijdrage. Particulieren die geld willen geven kunnen terecht op de website molenfonds.nl Daarop staan acht projecten waar middels crowdfunding geld voor het herstel van molens wordt ingezameld.

De Dellen werd in 1855 als poldermolen om water te vermalen in ’t Waar gebouwd. In 1986 is de molen verplaatst naar de huidige locatie aan de Pastorieweg in Nieuw-Scheemda. Tot het afbreken van de wiek functioneerde de molen, maar alleen ‘voor het mooi’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu