Aanslagplegers verdacht van brandstichting en poging tot moord. Welke straf staat erop als je molotovcocktails bij iemand naar binnen gooit? De strafrechtadvocaat geeft antwoord

Wie een molotovcocktail door een ruit gooit, neemt het risico dat daar binnen brand uitbreekt. Daarom is de aanslag op de Groningse journalist Willem Groeneveld het makkelijkst in te schatten als opzettelijke brandstichting, zegt strafrechtadvocaat Tjalling van der Goot.

Molotovcocktail. Foto: Till Kraus | Unsplash

Molotovcocktail. Foto: Till Kraus | Unsplash

De advocaat die studeerde in Groningen en werkzaam is voor het kantoor Anker & Anker nam kennis van de aanslag op het huis van Groeneveld. Er werden brandende molotovcocktails door het raam gegooid.

,,Het eerste waar je dan aan moet denken is opzettelijke brandstichting. Dat is een zeer ernstig feit als je kijkt naar de maximale straffen die gegeven kunnen worden. Als er brand in het huis uitbreekt, dan staat er maximaal 12 jaar cel op. Dat wordt maximaal 15 jaar als iemand er zwaar lichamelijk letsel aan overhoudt. En als iemand erdoor komt te overlijden, kan het zelfs levenslang zijn", legt Van der Goot uit.

Opzet

Het zou ook poging tot doodslag kunnen zijn, vertelt Van der Goot, maar dat is een ingewikkelder feit. ,,Het heeft alles te maken met het bewijzen van opzet. De ondergrens is dat je een bewust risico neemt op de gevolgen van jouw actie. Dat je met het gooien van een molotovcocktail (een brandende fles) het risico neemt dat er brand uitbreekt, is vrij aannemelijk."

Om poging tot doodslag aannemelijk te maken, moet je al een stuk meer vragen over de (voor)kennis van de dader beantwoorden. Bijvoorbeeld: wist diegene op dat moment dat Groeneveld thuis was en lag te slapen?

Strafrechtelijk proces

Het onderzoek van de politie zal dergelijke vragen moeten beantwoorden. Het is volgens Van der Goot logisch dat de politie strafrechtelijk onderzoek doet naar een zaak zoals deze, omdat die voor beroering zorgt. ,,Aangifte doen is geen verplichting en geen voorwaarde voor onderzoek en vervolging."

Aanslag op de persvrijheid

Dat het om een aanslag op een journalist gaat, is voor de politie reden om de zaak hoog op te nemen. Dit zei de politie Noord-Nederland donderdagochtend in een bericht over het lopende onderzoek.

Dat een hogere straf volgt voor geweldsdelicten tegen journalisten, staat volgens Van der Goot nergens in de wet vastgelegd. Hij wijst er echter op dat de verdachten van de aanslag op het Telegraaf-gebouw van de rechter een hogere straf hebben gekregen. De rechter noemde de aanslag een 'aanslag op de persvrijheid'. ,,Maar hoeveel invloed die overweging precies had op de gegeven straf, dat weten we niet."

***

Dit bericht is aangepast naar aanleiding van de arrestatie van twee verdachten. Het werd eerder op 19 augustus gepubliceerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu