Mondkapjes extra lastig voor slechthorenden

Foto: Shutterstock.

Voor slechthorende mensen wordt het door mondkapjes nog lastiger met andere mensen te communiceren. Liplezen gaat niet meer, gezichtsuitdrukkingen zijn minder zichtbaar en de grotere afstand tussen mensen maakt geluiden nog minder goed hoorbaar.

,,Slechthorenden zijn vaak een meester in het spraakafzien, ofwel liplezen, maar dat kan ineens niet meer door het mondkapje”, zegt Wilgis Schoffelmeijer van Hoorcentrum Westerkwartier in Zuidhorn. ,,Ook kunnen ze minder zien van iemands gezichtsuitdrukkingen, wat gesprekken nog lastiger maakt.”

Langzaam en duidelijk, met gebaren

Anderhalve meter afstand houden vormt nog een obstakel voor slechthorenden. Harder spreken helpt niet altijd, zegt Schoffelmeijer. ,,Langzamer en duidelijker spreken wél, zelfs met een mondkapje. Je spraak ondersteunen met eenvoudige handgebaren helpt ook, zelfs als je de officiële Nederlandse Gebarentaal niet machtig bent. Om slechthorenden te helpen kun je ook op zoek gaan naar doorzichtige mondkapjes of creatief zelf een stoffen mondkapje maken met een venster van kunststof.”

Wie zelf slecht hoort kan een geel “limited hearing” icoontje op het mondkapje zetten. Op die manier weet een gesprekspartner meteen dat de ander problemen ondervindt met de communicatie.

Hoortoestel kwijt

Door het steeds op en af doen van mondkapjes lopen dragers van hoortoestellen een groter risico hun gehoorapparaat kwijt te raken, zegt Schoffelmeijer.

Wie een hoortoestel vindt kan dat het beste naar de dichtstbijzijnde audicien brengen. ,,Aan de hand van het serienummer kan de audicien uitzoeken door welk bedrijf en aan wie het hoortoestel is verkocht. Zo komt het het snelst bij de eigenaar terug.”

Nieuws

Meest gelezen

menu