Mondkapjes in Drenthe en Groningen: op woensdag was je als drager nog een witte raaf, nu ben je al bijna een kuddedier

Man met mondkapje bij de AH aan de Vismarkt. Foto Corné Sparidaens

Verplicht is het nog bijna nergens. Een dringend advies is de regel. Op de eerste dag van het mondkapjestijdperk blijkt: de inburgering gaat snel.

Op woensdag was je als mondkapjesdrager in de winkel nog een witte raaf, een dag later ben je bijna een kuddedier. Een flink deel van het publiek volgt het toch redelijk plotselinge ‘dringende advies’ van het kabinet om een mondkapje te gaan dragen in overdekte publieke ruimtes zoals winkels keurig op, zo blijkt donderdagmiddag in Groningen.

Zes op de acht

Bij de Bruna aan het Helperplein dragen rond het middaguur zes van de acht klanten een mondkapje. In de Blokker en de Hema in de Herestraat zijn de dragers net iets in de meerderheid ten opzichte van de niet-dragers. Het merendeel van het personeel is uitgerust met kleurrijke stoffen kapjes, de meeste klanten met de lichtblauwe wegwerpvariant.

De meesten stoppen hem bij het verlaten van de winkel weer in de jaszak, maar sommigen houden hem op straat gewoon op, alsof ze nooit anders gedaan hebben. Het is wonderlijk om te zien hoe snel het neusmondmasker inburgert, nog geen etmaal nadat premier Mark Rutte na druk van een meerderheid van de Tweede Kamer met het dringende advies kwam overal in Nederland het kapje te gaan dragen in publieke ruimtes.

‘Verplicht hier?’

Niet dat iedereen al zover is. In het Forum hebben de meeste gasten op de roltrappen er een op, maar de mensen op de studieplekken niet. Even verderop, in het gemeentehuis aan de Kreupelstraat, is er bijna niemand met een mondkapje op. En, terug naar de winkels, ook in de Intertoys aan de Vismarkt is het kapje eerder uitzondering dan regel. ,,Mondkapje verplicht, hier?”, roept een klant naar een kassamedewerker (achter plastic scherm, geen kapje voor): ,,Nee hoor, wij niet.”

De Rijksuniversiteit Groningen was er woensdag al als de kippen bij om het mondkapjesadvies over te nemen, voor alle gebouwen. Niet dat het er druk is: voor de 6000 personeelsleden is thuiswerken de norm. ,,Maar er zijn wel promoties in het Academiegebouw”, zegt woordvoerder Jorien Bakker. ,,En daar dragen de meeste mensen er gewoon een. Wie het niet doet, wordt daar over het algemeen op aangesproken.”

Eindelijk duidelijkheid

In de academische wereld is het draagvlak voor het mondkapje groot, zegt Bakker. ,,We hebben veel internationale studenten en medewerkers. Die vragen al sinds maart wanneer het mondkapje nu ook hier wordt ingevoerd. Zij snappen het Nederlandse beleid niet”, zegt Bakker. ,,Nu is er eindelijk duidelijkheid.” Ook in het UMCG is voor bezoekers en medewerkers het mondneusmasker nu de norm, zo besloot het covid-kernteam van het academisch ziekenhuis.

Maar er zijn ook organisaties die een dringend advies niet ver genoeg gaat. Die stellen het gebruik verplicht, zoals Zorginstelling Oosterlengte in Oost-Groningen voor de 1700 medewerkers, het CS Vincent van Gogh in Assen (locatie Lariks) voor leerlingen en leerkrachten in de bovenbouw en restaurant De Rietschans in Haren voor klanten, behalve wanneer ze aan tafel zitten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu