Mondkapjesplicht kan Nederland voor lockdown behoeden, bewijzen statistieken uit Seattle

Een mondkapjescht naar duits voorbeeld kan een tweede lockdown voorkomen. Foto: Shutterstock

Invoering van een mondkapjesplicht in Nederland, zoals in Duitsland, kan de sterke groei van het aantal coronabesmettingen ombuigen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Washington in Seattle, Verenigde Staten. Bij het huidige beleid, blijft het aantal besmettingen fors groeien zodat een nieuwe lockdown in de lucht hangt. Bij een mondkapjesplicht zou de pandemie beter in de hand te houden zijn, blijkt uit de Covid-19 Projections van dit instituut .

Economische schade

Ook uit tal van andere onderzoeken blijkt dat het vaker dragen van mondkapjes wel degelijk invloed heeft op het tegengaan van besmettingen. Zo laat het British Medical Journal het nut vrij overtuigend zien, en blijkt uit een analyse van Goldman Sachs dat het dragen van mondkapjes de economische schade veel lager maakt.

,,We hebben er deze zomer natuurlijk uitgebreid over gediscussieerd, maar er is veel bewijs dat mondkapjes wel degelijk veel bijdragen aan het verminderen van de verspreiding’’, zegt gezondheidseconoom Jochen Mierau van de Rijksuniversiteit Groningen.

Duitsland beter

Ook tal van arts-microbiologen en andere experts pleitten al langer voor het breder verplichten van mondkapjes, op plekken waar de anderhalve meter afstand niet volgehouden kan worden.

,,Je ziet in landen zoals Duitsland waar wel veel meer mondkapjes gedragen worden, dat het aantal besmettingen veel minder hard stijgt dan in Nederland’’, vervolgt Mierau. ,,Het is in combinatie met breder gebruik van sneltesten een van de maatregelen om het virus toch nog in te dammen. Je ziet dat het nu de scholen en bedrijven weer volop zijn begonnen, steeds lastiger wordt om de afstand goed te bewaren. We kunnen met het koudere weer binnenkort ook niet meer de ramen open houden om goed te ventileren.’’

Nieuws

menu