Nieuwe bewoners op Melkema maar nieuwe toekomst nog niet in zicht

De Plaats Melkema wordt vanaf vandaag weer bewoond. Een definitieve nieuwe bestemming voor de beschadigde monumentale boerderij bij Huizinge is echter nog niet in zicht.

Vanwege de aanhoudende onzekerheid over de noodzakelijk verbouwing van de 16e eeuwse kop-hals-rompboerderij, verhuurt eigenaar het Groninger Landschap het pand via leegstandsbeheerder Carex. De nieuwe bewoners trekken er vandaag in. ,,We gaan er alleen wonen'', zegt Harma Kaput. De appelciderbrouwerij Zummer die ze met echtgenoot Volmer Berendse drijft, blijft in Stad.

Huurders zijn 'ogen en oren' op Melkema

Met de verhuur wil Groninger Landschap de periode overbruggen tot het Rijksmonument is aangepakt. ,,Dat kan een paar maand duren, maar ook makkelijk een paar jaar'', zegt Hugo Dokter, hoofd Erfgoed. ,,Op deze manier hebben we in de tussentijd in ieder geval 'ogen en oren' op Melkema.'' De afgelopen jaren hielden vandalen herhaald huis in de boerderij.

Groninger Landschap wil Melkema volledig herstellen en verduurzamen. De plannen liggen klaar, maar het wachten is volgens Dokter op de benodigde half miljoen aan subsidie en fondsen. Het gebouw heeft alleen al 125.000 euro aan schade, vooral opgelopen bij de zware aardbeving van 2012 bij Huizinge.

Door NAM uitgekocht en overgedragen aan Groninger Landschap

Daarbij raakte de boerderij zo zwaar beschadigd dat horeca-ondernemer Wessel Zijp de deuren van zijn restaurant moest sluiten. De NAM kocht de eigenaar uit, maar verkocht het op zijn beurt in 2016 door aan Groninger Landschap voor een symbolische 1 euro, samen met nog twee zwaarbeschadigde monumentale boerderijen. Het gasconcern gaf daarbij een 'bruidschat' van 3 miljoen mee voor herstel en toekomstig onderhoud.

Hoewel een restaurant nu niet is toegestaan in Melkema, is het voorhuis opvallend genoeg niet onveilig of onbewoonbaar verklaard. Toch wil Groninger Landschap bij de komende operatie een nieuw 'gasloos' woongedeelte realiseren in de hals van de boerderij. Dat geeft volgens Dokter meer tijd en armslag voor het schadeherstel en een oplossing voor met name de kwetsbare verbinding tussen schuur en voorhuis.

'Eerst verbouwen, dan keus voor nieuwe bestemming, dan herstel'

,,Pas als het verbouw- en verduurzamingsplan gerealiseerd is, gaan we op zoek naar een nieuwe bestemming'', zegt Dokter. ,,Dat kan van alles zijn: een museum, bed and breakfast of galerie. Met allemaal specifieke eisen aan het gebouw. We willen voorkomen dat we nu drastische en dure maatregelen nemen, die straks onnodig of ongewenst blijken. Met een Rijksmonument loop je risico dat je meer beschadigt dan goed doet.''

Nieuws

Meest gelezen

menu