Moord op het Jaagpad op maandag en dinsdag voor de rechtbank in Groningen

De zoektocht van de politie in het Reitdiep naar het moordwapen waarmee Hidde Bergman om het leven is gebracht. De inzet is een compositietekening van de verdachte. FOTO: DvhN/Archief

De rechtbank in Groningen buigt zich maandag en dinsdag over de moord op Hidde Bergman (27), de man die op 14 mei vorig jaar werd doodgestoken op het Jaagpad in Groningen. De verdachte is Milton T. Hij ontkent.

Tijdens voorbereidende zittingen verscheen T. een aantal keren in de rechtszaal waar hij steeds een warrige indruk. Hij is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Tijdens een van de zittingen noemde hij zichzelf ontoerekeningsvatbaar.

De zaak zou al eerder worden behandeld maar moest vanwege corona worden uitgesteld.

Op 14 mei 2019 berichten de kranten over het overlijden van Doris Day, wordt bekend dat de Formule 1 definitief niet naar Assen komt en brandt ’s avonds in Lauwersoog een restaurant af.

Het is die avond dat in Groningen Hidde Bergman zijn rondje over het Jaagpad rent, het fietspad tussen het Reitdiep en het Zernikecomplex. Omstreeks kwart over zeven wordt hij neergestoken. Over de toedracht is weinig bekendgemaakt. Hij zou zelf 112 hebben gebeld. Vast staat inmiddels dat Hidde een willekeurig slachtoffer was.

Hoe kwam de verdachte in beeld?

De politie probeert via oproepen in de media een beeld te krijgen van wat zich rond het tijdstip van de moord op het Jaagpad heeft afgespeeld. Aandacht in Opsporing Verzocht levert honderden tips op. Er wordt een compositietekening van de mogelijke dader gemaakt. Dat leidt niet tot een aanhouding.

Op 8 juni komt ene Milton T., dan 26 jaar, met de politie in aanraking in verband met de vernieling van een auto. Tijdens een verhoor legt de politie een link met de dood van Hidde Bergman. Er is een getuige die zegt T. te hebben gezien in de buurt van het Jaagpad. Later kwam ze hem weer tegen bij een coffeeshop vlakbij zijn woning aan het Damsterdiep.

Op 10 juni wordt Milton T.  aangehouden in een studentenwoning waar hij in april is komen wonen.

Wat zijn de bewijzen?

In zijn kamer is een briefje aangetroffen met de tekst ‘Ik ga iemand vermoorden’. In de berm langs het Jaagpad, op 28 meter van de plek waar Hidde Bergman is gestorven, is een houder van een keukenmes gevonden met daarop dna van Milton T. Hij heeft dat mes met houder, zo is uitgezocht, op 8 mei gekocht bij een filiaal van de Action. Het mes zelf is niet gevonden. De vondst is wel opmerkelijk, maar bewijst niet dat T. op het Jaagpad is geweest.

Specialisten in Duitsland slagen erin zijn telefoon te kraken. T. wilde de toegangscode niet geven omdat op zijn toestel ,,gênante dingen’ zouden staan. Het toestel bevat mogelijk gegevens waaruit kan worden opgemaakt waar T. op 14 mei aan het begin van de avond was. Of die informatie is verkregen is niet bekendgemaakt. Het zal op de zitting aan de orde komen.

Onderzoek Google

Tijdens het onderzoek heeft de politie via een rechtshulpverzoek Google gevraagd informatie te verstrekken van personen die op 14 mei op of in de buurt van het Jaagpad zijn geweest. Een Amerikaanse rechter die het verzoek moest beoordelen, bepaalde echter dat Google geen  informatie hoeft te verstrekken. Volgens het OM heeft de weigering geen gevolgen gehad voor het onderzoek.

Wie is Milton T.?

Er is niet veel over hem bekend. Deze krant sprak met huisgenoten die hem omschrijven als een vreemde snuiter die regelmatig sigaretten kwam bietsen. In de rechtszaal tijdens de voorbereidende zittingen maakt hij een zowel een beleefde als warrige indruk. Hij spreekt Papiaments, maar bijvoorkeur Engels. T. is geboren op Aruba.

Hij is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Naar eigen zeggen is hij niet toerekeningsvatbaar en wacht hem tbs. Er zou sprake zijn van schizofrenie. Maar tijdens een van de voorbereidende zittingen zei hij tegen de rechters: ,,Ik heb het niet gedaan. Ik hoop dat jullie dat gaan inzien.’’

Het proces

De rechtbank heeft twee dagen uitgetrokken voor de behandeling. Omdat T. ontkent zal uitvoerig aandacht worden besteed aan de verzamelde bewijzen en verklaringen. Ook zullen getuigen-deskundigen in de rechtszaal worden ondervraagd. De verwachting is dat het Openbaar Ministerie in de loop van dinsdagochtend met een strafeis komt.

Het proces wordt op verzoek van nabestaanden - met een paar minuten vertraging - gestreamd. Via rechtspraak.nl is het proces te volgen. De stem van T. wordt vervormd weergegeven, namen en privacygevoelige informatie wordt ‘weggepiept’. Het streamen van strafzaken is nieuw. De rechtbank in Groningen deed het eerder met de strafzaak rond de moorden in Pathé.

Op DvhN.nl is het proces te volgen via een liveblog.

Nieuws

Meest gelezen

menu