Moord op schoolplein De Vuurtoren wordt grotendeels in de openbaarheid behandeld

De strafzaken tegen de drie verdachten die betrokken zijn bij de gewelddadige dood van de 19-jarige Chris Kalfsbeek uit Groningen worden grotendeels in de openbaarheid behandeld.

De rechtbank in Groningen.

De rechtbank in Groningen. Foto: Archief DvhN

Dat heeft de rechtbank maandagmiddag besloten tijdens een regiezitting. De rechtbank wijkt hiermee af van wat gebruikelijk is.

Chris Kalfsbeek werd in september vorig jaar doodgestoken op het schoolplein aan Vaargeul in Lewenborg in Groningen. Twee van de drie verdachten waren op dat moment 17 jaar en dus minderjarig. Uitgangspunt is dat een strafzaak in dat geval achter gesloten deuren wordt behandeld. De raadslieden benadrukten maandagmiddag dat het om kwetsbare verdachten gaat.

Dragen van messen door jongeren is actueel

Het Openbaar Ministerie staat er iets anders in. Een van de verdachten was al meerderjarig (18) en dan is het uitgangspunt dat een zaak in het openbaar wordt behandeld. Officier van justitie Thea Pitstra ziet ook een maatschappelijk belang: het dragen en gebruiken van messen door jongeren is tegenwoordig heel actueel.

De strafzaken tegen de twee minderjarige verdachten kunnen wat het OM betreft wel in beslotenheid worden afgehandeld.

Persoonlijke omstandigheden wel besloten

De rechtbank besloot anders: alle drie zaken worden in de openbaarheid behandeld. Bij de bespreking van de persoonlijke omstandigheden van de twee ’17-jarigen’ worden de deuren wel tijdelijk gesloten. Het bespreken van de persoonlijke omstandigheden en eventuele psychische rapporten is een vast onderdeel van een strafzaak.

Dat de rechtbank afwijkt van wat gebruikelijk is, heeft vooral te maken met het feit dat alle verdachten inmiddels 18 jaar zijn.

Weten wat er is gebeurd

De rechtbank geeft hiermee ook gehoor aan de wens van de ouders van Chris Kalfsbeek. Zij vinden dat iedereen moet weten wat er is gebeurd.

Het onderzoek naar de dood van Chris Kalfsbeek is zo goed als afgerond. De rechtbank wil de zaken eind april behandelen. Daar worden twee of drie dagen voor gereserveerd.

De jonge Groninger werd in de nacht van 3 op 4 september neergestoken op het schoolplein waar jongeren zich vaak verzamelden. Chris Kalfsbeek zou door de verdachten naar het plein zijn gelokt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu