Moordzaak Jesse van Wieren: van vermissing tot reconstructie

Reconstructie Jesse van Wieren

Een speciaal politieteam reconstrueert woensdag in Kloosterburen de dood van Jesse van Wieren uit Leens. Begin januari vond de politie het lichaam van de 28-jarige man, begraven in de tuin achter het huis van Rhowan P. (25). Hij en zijn vriendin Desirée G. (27) worden ervan verdacht dat ze Van Wieren van het leven hebben beroofd.

De twee zijn bij de reconstructie aanwezig. De officier van justitie hoopt woensdag duidelijkheid te krijgen over wat zich in het huis aan de Hoofdstraat in Kloosterburen heeft afgespeeld.

Wat weten we tot nu toe over de dood van Jesse van Wieren? Een tijdlijn:

 

Vrijdag 1 januari:

Jesse van Wieren viert de jaarwisseling in Café Willibrord in Kloosterburen. Om 04.00 uur verlaat hij zonder jas het feest. Hij zou bij een vriend in het dorp slapen maar komt daar nooit aan. Zijn fiets, die Van Wieren eerder op de avond bij de vriend heeft gestald, staat er nog.

Zaterdag 2 januari:

De familie van Van Wieren slaat alarm. Jesse is nog steeds spoorloos. Vrienden zetten een eerste zoektocht op. In overleg met de politie kammen tientallen mensen sloten en weilanden rondom het dorp uit. Een politiehelikopter vliegt urenlang over het gebied. Via social media verspreidt het nieuws van de zoektocht zich razendsnel. Steeds meer mensen helpen met zoeken.

Zondag 3 januari:

Een grootscheepse zoektocht naar Van Wieren wordt op touw gezet. Maar liefst 350 mensen melden zich zondag 3 januari in Kloosterburen om mee te zoeken. Met politie, brandweer en hondenbrigade kammen ze de regio uit. Het hele weekend zoekt de brandweer met een boot met sonar-apparatuur naar Van Wieren. Zonder resultaat. De man blijft spoorloos.

Dinsdag 5 januari:

De recherche onderzoekt een woning aan de Hoofdstraat in Kloosterburen. De politie denkt dat Jesse van Wieren daar is geweest. De 25-jarige bewoner en zijn 27-jarige vriendin worden opgepakt. Het huis is een oefenwoning voor (ex) psychiatrische en verslaafde cliënten.

Woensdag 6 januari:

In de tuin van de woning aan de Hoofdstraat wordt een lichaam opgegraven . In de avond maakt de politie bekend dat het om Jesse van Wieren gaat. De doodsoorzaak is dan nog niet bekend.

Donderdag 7 januari:

Verdachten Rhowan P. en Desirée G. staan bekend als agressief en onberekenbaar . P. woont sinds enkele maanden in de oefenwoning van de stichting Keroazie uit Pieterburen. De stichting begeleidt en huisvest onder meer mensen met verslavingen en psychiatrische problemen.

Vrijdag 8 januari:

De verdachten blijven langer vastzitten. Hun voorarrest wordt met veertien dagen verlengd. Ze zitten in zogenaamde beperkingen. Dat betekent dat ze alleen maar contact mogen hebben met hun advocaat.

Maandag 11 januari:

Uit sectie blijkt dat Jesse van Wieren door geweld om het leven is gekomen. Dat maakt het Openbaar Ministerie bekend. De verdachten Rhowan P. en Desirée G. blijven vastzitten.

Vrijdag 15 januari:

In Leens is de uitvaartplechtigheid van Jesse van Wieren. Er is veel belangstelling voor de dienst in de Petruskerk. Na afloop brengen de bezoekers Van Wieren naar de begraafplaats aan de rand van het dorp.

Maandag 21 januari:

De verdachten verklaren dat ze met Van Wieren ruzie hebben gehad in de woning van P. Daarbij is Van Wieren neergestoken . Het voorarrest van de twee is verlengd met 90 dagen. Rhowan P. wordt op verzoek van de officier van justitie ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC), een psychiatrische observatiekliniek. Later wordt besloten dat ook Desirée G. naar het PBC moet.

Woensdag 3 februari:

In de woning van P. wordt een reconstructie gemaakt van de dood van Van Wieren. De Hoofdstraat in Kloosterburen wordt van 10 uur 's ochtends tot 20 uur 's avonds afgesloten. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu