Muntingbrug voor fietsers in Groningen wordt zaterdag weer in gebruik genomen

De Muntingbrug in de oude situatie. Zaterdag is de brug voor (brom)fietsers en voetgangers weer toegankelijk.

De Muntingbrug in de oude situatie. Zaterdag is de brug voor (brom)fietsers en voetgangers weer toegankelijk. Foto: DvhN

De Muntingbrug, de brug voor(brom)fietsers en voetgangers die over het Noord-Willemskanaal ligt, naast de voormalige Julianabrug, gaat zaterdag 27 mei weer open. Vanaf 17 uur kan er weer gebruik van gemaakt worden.

Het wegdek van de brug is hersteld. Vanwege de veiligheid was de brug nog afgesloten. Het fietspad dat tijdelijk over de verlegde Brailleweg loopt, is niet meer nodig en gaat weer dicht.

De Muntingbrug lag slechts op enkele meters afstand van de oude Julianabrug. Tijdens de sloop van deze brug moest de fietsbrug vanwege de veiligheid dicht. Begin maart had de fietsbrug weer open moeten gaan, omdat toen de fietstunnel onder de Brailleweg (Amaliatunnel) dicht ging. Dat bleek nog niet mogelijk omdat het veiligheidssysteem nog niet gereed was. Om voor het fietsverkeer in noord-zuidrichting een verbinding te behouden, is één rijstrook van de Brailleweg tijdelijk als fietspad ingericht.

Afsluiting Brailleweg

Om de nieuwe situatie in te richten, moeten we het fietspad op de Brailleweg donderdagavond 25 mei afsluiten (van 17.00 tot 23.59 uur). Vrijdag 26 mei is het fietspad weer even open, tot het eind van de avond. Om 22.00 uur gaat het fietspad op de Brailleweg voorgoed dicht. Zaterdag om ongeveer 17.00 uur gaat de Muntingbrug open en kan het autoverkeer weer in beide richtingen gebruik maken van de Brailleweg.

Fietsdoorsteek IJsselstraat

Zodra het fietspad langs de Brailleweg dicht gaat, wordt de fietsdoorsteek bij de IJsselstraat weer eenrichtingsverkeer. Fietsers kunnen vanaf zaterdagochtend niet meer vanaf de Rivierenbuurt onder het viaduct door linksaf naar de Brailleweg. Dat was tijdelijk wel mogelijk, om op het fietspad te komen. Fietsers kunnen de doorsteek nog wel via de andere zijde gebruiken. Ze kunnen dus nog steeds vanaf de Parkweg de Brailleweg oprijden en dan na een meter of vijftig linksaf, onder het viaduct door, de Rivierenbuurt infietsen.

Voor fietsers ontstaan er in juni meer mogelijkheden. Op 5 juni gaat de nieuwe Papiermolentunnel open. Ook kunnen fietsers dan weer langs de oostzijde van het kanaal onder de Julianabrug door, langs roeivereniging Gyas.