Museum Nienoord in Leek tikt historische arrensleden op de kop

Een dierenslede uit de eerste helft van de 18de eeuw. Foto: Museum Nienoord

Museum Nienoord, het voormalig Nationaal Rijtuigmuseum, in Leek sloot 2020 af met enkele bijzondere aanwinsten.

De belangrijkste is de collectie wintergerij van wijlen verzamelaar Barend Cruyff, uit Purmerend. Een fraaie dierenslede uit de eerste helft van de 18 e eeuw, een Friese schelpslede en zeven arretikkers uit verschillende periodes en regio’s in ons land. Met daarbij enig fraai gedecoreerd arrentuig waaronder ook een tuigje bezet met kaurischelpjes. Onder de nieuwe aanwinsten zit ook beschilderd achterpaneel van een krompanelen sjeesar, eveneens 18 e eeuws.

Privé- verzameling

Barend Cruyff handelde in de periode tussen beide wereldoorlogen in rijtuigen, bakfietsen, kachels en aanverwante zaken. Behalve ondernemer was hij ook taxateur en veilingmeester. Al handelend bracht hij een privéverzameling bijeen van rijtuigen en sleden. Zo verwierf hij twee Potsdammer rijtuigen die toebehoord hebben aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II die na de Eerste Wereldoorlog asiel kreeg in Nederland. Beide rijtuigen zijn nu te vinden op Nienoord.

Gesmokkeld

De geschiedenis van deze beide rijtuigen, kent verschillende verhalen die niet 100 procent bewezen zijn. Zo zijn Barend Cruyff ze in 1943 hebben aangekocht toen ze nog niet in Nederland waren. De twee Duitse koninklijke statierijtuigen zouden onder een lading bloemkolen over het spoor naar ons land zijn gesmokkeld. Via een omweg kwamen beide rijtuigen uiteindelijk in 1957 in Leek terecht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu