Museum in Stadskanaal brengt nu zelf tijdschrift op de markt

Tijdschriften. FOTO PIXABAY

Het Streekhistorisch Centrum (SHC) in Stadskanaal komt met een eigen tijdschrift. Het eerste exemplaar verschijnt voor de zomer.

Het SHC, gevestigd in de villa naast de watertoren, toont aan de hand van voorwerpen en documenten de geschiedenis van Stadskanaal en omgeving.

Stukgelopen samenwerking

De afgelopen jaren gaf het samen met de Historische Vereniging Westerwolde (HWV) een tijdschrift uit: Terra Westerwolda. Daarin stonden verhalen over het verleden van het gebied Westerwolde en het veenkoloniale gebied rond Stadskanaal.

Vorig jaar echter liep de samenwerking tussen beide partijen stuk. De oorzaak: verschillen van mening over de inhoud van het tijdschrift. En dan met name over de vraag hoe in dat tijdschrift geschreven moest worden over de fusie van Vlagtwedde en Bellingwedde tot de nieuwe gemeente Westerwolde. Bij de HWV leefde de gedachte dat, op basis van het verleden, bij die gemeente ook een stukje van de gemeente Stadskanaal hoorde. In het kamp van het SHC werd daar anders over gedacht.

Eigen tijdschrift

De historische vereniging besloot verder te gaan met Terra Westerwolda en daar vooral verhalen over Westerwolde in op te nemen. ,,Maar wij komen nu ook met een eigen tijdschrift’’, vertelt Henk Dekker, bestuurslid van het Streekhistorisch Centrum. ,,We hebben gemerkt dat er behoefte is aan zo’n magazine. In ons tijdschrift komen niet alleen artikelen te staan over de geschiedenis van Stadskanaal, maar ook over het Drentse Mondengebied en over Westerwolde. In onze statuten staat namelijk dat ook dat gebied tot ons ‘werkterrein’ behoort.’’

Volgens Dekker zijn er inmiddels voldoende mensen gevonden voor het schrijven van de artikelen. ,,We willen voor de zomer dan ook het eerste exemplaar uitbrengen. Hoe vaak het tijdschrift per jaar verschijnt, moeten we nog bepalen. Net als de naam. Op onze Facebookpagina kunnen mensen zelf met suggesties voor die naam komen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu