Museum waakt over ambtsketen Bellingwedde

Burgemeester Snijder (tweede van rechts) geeft museumbezoekers uitleg over de ambtketens van Bellingwedde en de voormalige gemeente Bellingwolde

De ambtsketen van de gemeente Bellingwedde is zaterdag in bruikleen gegeven aan het Museum De Oude Wolden in Bellingwolde.

Burgemeester Janneke Snijder overhandigde de keten aan museumdirecteur Obby Veenstra en verrichtte zo ook haar laatste officiële daad als eerste burger. Op 1 januari fuseert Bellingwedde met Vlagtwedde tot Westerwolde en dan legt Snijder, pas 65 jaar geworden, haar functie neer.

1853

De keten stamt uit 1853 en was van de toenmalige gemeente Wedde. Die gemeente fuseerde in 1968 met Bellingwolde tot Bellingwedde. ,,Nu Bellingwedde ophoudt te bestaan, is deze keten niet meer nodig en daarom krijgt hij hier een plekje’’, zei Snijder.

Bellingwolde

Directeur Veenstra is daar blij mee. ,,We hebben de oude ketting van Bellingwolde, ook gemaakt in de negentiende eeuw, hier ook al in bruikleen. Die hebben voor deze gelegenheid ook uit ons depot gehaald. Beide ketens stellen we hier de komende tijd tentoon. Daarna krijgen ze allebei een plekje in ons depot.’’

De Oude Wolden heeft een grote voorraad voorwerpen die iets vertellen over de historie van de streek en daar passen de ketens bij. Het museum stelt daarbij werken van regionale kunstenaars tentoon en laat allerlei andere exposities zien.

Leendert Klaassen

Voor de nieuwe gemeente Westerwolde is een nieuwe ambtsketting vervaardigd. Waarnemend burgemeester Leendert Klaassen is de eerste die hem draagt.

Nieuws

Meest gelezen

menu