Musselkanaalsters sturen noodkreet naar Den Haag over sluiting AZC

Het asielzoekerscentrum in Musselkanaal. Foto: Google Streetview

Het asielzoekerscentrum in Musselkanaal moet open blijven. Vertegenwoordigers van zorg-, welzijns- en onderwijsorganisaties uit Musselkanaal hebben een brandbrief met deze strekking naar de Tweede Kamer in Den Haag gestuurd.

De verschillende maatschappelijke organisaties vinden, gesteund door FNV Zorg en Welzijn, dat sluiting een bedreiging van de leefbaarheid van het dorp vormt. Ze vragen de kamerleden steun tegen de voorgenomen sluiting.

Banenverlies

Door sluiting van het AZC in Musselkanaal verliezen zo’n 28 welzijnswerkers van het COA en 12 vaste beveiligingsmedewerkers van het asielzoekerscentrum hun baan. Ook zullen 10 leerkrachten een andere baan moeten zoeken, omdat een groot deel van de leerlingen afkomstig is uit een AZC.

Een peuterspeelzaal met twee vaste medewerkers, speciaal voor deze groep kinderen opgericht, zal de deuren moeten sluiten. Een verloskundigenpraktijk, die zich in de jaren heeft gespecialiseerd in het werken met de asielzoekers, ziet met de sluiting een groot deel van de doelgroep verdwijnen.

‘Groningen benadeeld door COA’

Het COA heeft onlangs aangekondigd minder asielzoekers te gaan opvangen en heeft een nieuwe regionale verdeling van opvang van asielzoekers. De provincies Friesland en Drenthe zullen ieder 2.000 opvangplaatsen bieden, tegenover maar 600 tot 1.000 opvangplaatsen in Groningen. Volgens de FNV wordt Groningen met deze berekening benadeeld.

Wie hebben de noodkreet ondertekend?

De noodkreet aan de Tweede Kamer, is getekend door FNV Zorg & Welzijn, Stichting Dorpsbelangen Musselkanaal, Stichting Welstad (onderdeel van de Tintengroep), Activiteiten-Begeleiding woonzorgcentrum de Heggerank in Musselkanaal, Woonzorgcentrum Beukenhof in Musselkanaal, Regionale Scholengemeenschap Ter Apel, OBS Wereldwijs, openbare school voor de eerste opvang van asielzoekerskinderen en anderstaligen, Stichting Peuterwerk Welstad, peuteropvanggroep Puk en peuterspeelzaal Drie Turven Hoog, Ondernemersvereniging Musselkanaal en Verloskundigenpraktijk New Life Ter Apel/Stadskanaal.

Nieuws

menu