MuzeeAquarium Delfzijl moet wachten op nieuwe dijk

Het museum staat er al, maar de nieuwe zeedijk (achtergrond) waar straks het deels in staat kost meer hoofdbrekens dan gedacht.

Het nieuwe MuzeeAquarium in Delfzijl kan nog niet voor de zomer open. Vermoedelijk moet de opening worden uitgesteld tot eind dit jaar.

Weliswaar is de nieuwbouw onder de zeedijk bij het Eemshotel al vrijwel klaar, maar vooral de herinrichting van de omgeving en de aanleg van kabels en leidingen laat veel langer op zich wachten dan gedacht.

Volgens planning zou het MuzeeAquarium zijn nieuwe onderkomen al komende week opgeleverd krijgen. Dat is voor onbepaalde tijd opgeschort. Volgens stichtingsvoorzitter Greet Doornbos zit de vertraging vooral in onduidelijkheid over de versterking van de zeedijk.

Dat is een stevige tegenvaller voor het Delfzijlster museum voor maritieme historie, geologie en zeeflora- en fauna. In oktober moest het zijn onderkomen onder grote tijdsdruk ontruimen om baan te maken voor de nieuwe zeedijk.

Duitse bunker

De afgelopen maanden is het gebouw gesloopt tot op de Duitse bunker waarin voorheen de aquaria huisden. Daar omheen is een nieuw gebouw verrezen. De bunker wordt deels ingebed in het nieuwe dijklichaam. Het waterschap studeert echter nog op de vraag hoe dat het beste kan. Daardoor kan ook het grond- en installatiewerk rond het museum nog niet van start.

Doornbos hoopt wel voor de zomer te kunnen beginnen met de inrichting. Te laat om in het vakantieseizoen al de eerste bezoekers te ontvangen. Daarmee loopt het museum ook inkomsten mis die het goed kan gebruiken voor de ambitieuze plannen.

Faseren

,,Uiteindelijk krijgen we een prachtig nieuw museum’’, zegt Doornbos. ,,Maar we moeten onze plannen nu wel faseren. In september hopen we provisorisch open te kunnen: dan opent de Stichting Ergoedpartners Groningen hier volgens afspraak een tijdelijke tentoonstelling.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu