Frank den Hollander en Janne Schra zingen tegen de corona-verveling

Frank den Hollander zingt Grunnens Laid tegen de corona-verveling Video: Matthijs Sorgdrager

Ook in coronatijd doet regisseur Karin Noeken wat ze het liefste doet: theater, muziek en feest naar een Groningse wijk brengen. De Wijk De Wereld verzorgde donderdagmiddag een heus straatconcert voor oudere inwoners van Paddepoel.

„Kan iedereen mij goed horen?” galmt presentator Basz de Jonge in zijn microfoon, heen en weer drentelend tussen de Castor- en de Polluxflat aan de gelijknamige straten in de Groningse Wijk Paddepoel. „Ook u, mevrouw, helemaal bovenaan? Ja? Dan beginnen we!”

Het lijkt wel een beetje feest tussen de flats. De bewoners houden keurig afstand, en roepen voor de zekerheid geregeld ‘anderhalve meter!’ tegen hun buren. Maar ze maken met die buren óók weer eens een gezellig praatje. Boven op hun balkons of beneden op straat kijken ze vol verwachting naar De Jonge, en vooral naar het enorme LED-scherm naast hem.

‘Straatfeest’ met Janne Schra, Noordpoolorkest en Frank ‘Rooie Rinus’ den Hollander

Dit straatfeestje-in-coronatijd is geregeld door de theatermakers van De Wijk De Wereld, in samenwerking met de gemeente, SPOT Groningen, My Facilities (die het LED-scherm aanbood) en zangeres Janne Schra en het Noordpoolorkest (die straks óp dat scherm zijn te zien en te horen). Frank ‘Rooie Rinus’ den Hollander komt bovendien live optreden.

„We willen de bewoners laten zien dat de wereld er nog is”, verklaart artistiek leider Karin Noeken van De Wijk De Wereld. Onder normale omstandigheden zou ze nu druk bezig zijn een theatervoorstelling te maken met amateurspelers uit een andere Groningse wijk, Beijum. Maar repeteren is niet mogelijk door de maatregelen om het coronavirus in te dammen.

‘We denken aan jullie’

Noeken besloot om dan maar op alternatieve manieren voor een beetje culturele reuring te zorgen. Daarom staat ze nu hier, in Paddepoel, waar ze in 2018 de eerste De Wijk De Wereld-voorstelling maakte. „We onderhouden altijd nog contact met de wijken waar we zijn geweest”, verklaart ze. „Dus hiermee zeggen we eigenlijk: we denken nog aan jullie.”

In de Castor- en Polluxflat wonen veelal oudere mensen, die weliswaar nog zelfstandig zijn, maar toch extra kwetsbaar voor het virus. „Mijn ouders wonen hier ook. Ik breng ze de boodschappen, maar verder zien ze op het moment haast niemand”, zegt Noeken.

Wiegen op de maat met de zon op je gezicht

Nu zien de flatbewoners plotseling al hun buren tegelijkertijd. Met een printje van de tekst in hun handen geklemd, luisteren ze hoe Janne Schra Als daar muziek voor is zingt. Schra en het Noordpool Orkest brachten het nummer drie jaar geleden al uit, maar maakten er een speciale nieuwe clip voor, die op het LED-scherm wordt afgespeeld.

„Als daar muziek voor is, wil ik het horen”, golft de stem van Janne Schra tussen de flats. „Ik wil muziek voor oude mensen die nog krachtig zijn. En omgeploegd met lange, diepe voren.” De oude mensen luisteren stil, met de zon op hun gezichten. Een glunderende dame wiegt zachtjes mee op de maat.

De hele straat doet mee als Den Hollander daarna het Grönnens Laid inzet. Samen zingen ze van het wonderlaand rond de wond’re stad, van het pronkjewail in golden raand, van de dege degelkhaaid en het volk van loug en stad. Het applaus echoot van de Castor- naar de Polluxflat en weer terug. „Dankjulliewel!” groet Den Hollander. „Hou vol! Blijf gezond!”

Nieuws

menu