Weet je nog, die bioscoop met die grote glazen pui in Groningen? Wat er mee gebeurt, is ongewis. Voorlopig zit Muziekhuis050 erin

De toekomst van de voormalige bioscoop aan het Hereplein. Foto: Peter Wassing

De Camerabioscoop aan het Hereplein in Groningen biedt sinds kort onderdak aan Muziekhuis050, de nieuwe muziekschool van Groningen die bijna een jaar bestaat.

Het is een collectief van 23 muziekdocenten die vanuit huis lesgeven. Zij waren op zoek naar een onderkomen in de stad waar ze hun kinderkoren, hun jeugdorkest en ensembles konden laten repeteren. Net als GOOV Muziektheater huurt Muziekhuis050 de ruimte in de voormalige bioscoop via leegstandsorganisatie Carex.

De Camerabioscoop, in 1958 ontworpen door architect Nic. de Jong, is sinds 2019 niet meer in gebruik. Toen opende het Forum met vijf bioscoopzalen.

Ontmanteld

Camera - met filmzalen in de kelder, op de begane grond en boven - kwam al eerder leeg te staan. Dat was in 2005 toen Wolff Cinema Groep zijn bioscoopactiviteiten verkaste naar de grote bios bij het voetbalstadion op het Europapark. De gemeente kocht de bioscoop om filmtheater Images uit de Poelestraat er in onder te brengen gedurende de bouw van het Groninger Forum.

Ondertussen is het pand als bioscoop ontmanteld. Wat er in de toekomst in gehuisvest wordt, is onbekend. De gemeente is in gesprek met belangstellenden maar hult zich in stilzwijgen.

Open huis

Muziekhuis050 houdt zaterdag 21 mei van 13.00 tot 16.00 uur open huis in de oude bioscoop.

Nieuws

menu