Muzikanten Gruno's Postharmonie plunderen keukenkastjes voor Stay at home cha cha

Still uit de videoclip Stay at home Cha cha van Gruno's Postharmonie.

Toeval? Meer dan honderd supersterren - zoals Lady Gaga, Rolling Stones en vele anderen - voerden dit weekeinde het wereldwijde online benefietconcert One World Together at Home uit. Op hetzelfde moment presenteert Gruno's Postharmonie uit Groningen de Stay at home cha cha. Uiteraard online, want optredens en samenkomsten zitten er even niet in.

Ja, het is toeval dat de presentatie van Gruno's clip samenviel met One World together home, geeft hoboist Frits ten Bloemendaal van Gruno's Postharmonie prijs. Toeval, maar de boodschap is vanwege de pandemie hetzelfde: blijf thuis oftewel stay at home .

Anders dan de supersterren, die met hun concert 117,6 miljoen euro voor de bestrijding van het COVID-19 virus binnenhaalden, doet  Gruno met de Stay at home cha cha niet aan fondsenwerving.

Gruno wil met compositie het groepsgevoel behouden

Het speciaal voor deze gelegenheid door dirigent Peter Kleine Schaars gecomponeerde lied is bedacht om de muzikanten van Gruno - ieder in hun eigen huis - weer iets samen te laten spelen.

,,We kunnen immers al weken niet repeteren. Optredens zijn afgezegd. We kunnen thuis onze stukken wel oefenen maar we wilden aan iets werken om het groepsgevoel te behouden", vertelt Ten Bloemendaal. ,,En we willen de mensen die thuiszitten, een hart onder de riem steken." Gruno is niet het eerste orkest dat op deze manier van zich laat horen. Eerder deed onder meer het Noord-Nederlands Orkest al zoiets.

Potten, pannen en een tuinhark

De muzikanten van de in 1911 opgerichte harmonie hebben de afgelopen weken elk hun eigen partij opgenomen van de Stay at home cha cha. Sommigen spelen op hun eigen instrument. Andere muzikanten plunderden voor het ritme de keukenkastjes of namen tuingereedschap ter hand. Zo zie je muzikanten met een tuinhark, een pak hagelslag, potten, pannen en zelfs ballonnen in de weer.

,,Iedereen heeft dat thuis met de telefoon gefilmd. We speelden mee met een clicktrack zodat het tempo gelijk bleef. Er zijn 150 filmpjes gemaakt. Daar heeft Kleine Schaars de clip uit samengesteld. Dat was een hele klus."

Dodenherdenking kleinschaliger

Ten Bloemendaal zegt dat het voorlopig onzeker is wanneer Gruno weer kan repeteren of optreden. Door tal van geplande optredens is inmiddels een streep gehaald. Andere evenementen krijgen een ander karakter. ,,De dodenherdenking op 4 mei wordt kleinschaliger, Gronings Ontzet op 28 augustus wordt anders."

Hij sluit niet uit dat de muzikanten na de Stay at home cha cha nog een lied vanuit huis opnemen. ,,Liever doen we een normaal optreden. We hopen dat dat snel weer mogelijk is."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu