Mysterieuze stempels zijn terug bij Burcht Wedde

Archeoloog Ko Lenting geeft de twee muntstempels een plekje in een van de vitrines in de Burcht. Foto Huisman Media

De middeleeuwse muntstempels die zes jaar geleden werden gevonden bij de Burcht Wedde, zijn naar dat gebouw teruggekeerd.

Ze lagen de afgelopen jaren in het depot voor noordelijke archeologische vondsten in Nuis. ,,Maar ze worden nu voor sowieso vijf jaar in bruikleen gegeven aan de burcht’’, zegt archeoloog Ko Lenting.

Lenting was degene die de stempels indertijd uit de bodem haalde toen het terrein rond de pas gerestaureerde burcht werd opgeknapt.

De set muntstempels die hij vond, was van ijzer en bestond uit een onderstempel waarvan één zijde de vorm van een munt had. Daarop werd goud gedaan. De andere stempel, de zogenoemde bovenstempel, werd daarop gedrukt en zo ontstond een munt.

Blij én verrast

Lenting was blij met de vondst. Blij én verrast. Hij constateerde namelijk dat de stempels stamden uit de periode 1400-1450. ,,De familie Addinga woonde toen op de burcht maar die had niet het muntrecht. Alleen bepaalde families en steden in andere delen van het huidige Nederland hadden dat. Hoe kwamen die stempels dan daar terecht? Hadden de Addinga’s zich schuldig gemaakt aan valsemunterij? Dat waren vragen waar ik een antwoord op wilde.’’

Nadat ze uit de bodem waren gehaald, werden de stempels door deskundigen gereinigd en geconserveerd. Uiteindelijk belandden ze in Nuis.

,,Dat vonden wij doodzonde’’, zegt Frank Ferrari, voorzitter van de stichting die de burcht beheert en onder meer gebruikt als Kinderhotel. ,,De stempels lagen daar maar. Wij wilden ze graag hier terug, om ze aan bezoekers te tonen. We hebben Ko Lenting gevraagd ons te helpen.’’

Mysteries

De archeoloog klopte aan bij de provincie, verantwoordelijk voor het depot in Nuis, en kreeg voor elkaar dat de stempels in bruikleen worden gegeven. Hij liet ze ook nog eens bekijken door een muntspecialist. ,,Die constateerde dat er gouden schilden, een muntsoort, mee konden worden geslagen. Dat strookte met mijn eigen bevindingen. Maar ook hij weet niet hoe de stempels in Wedde zijn terechtgekomen. De mysteries rond de stempels blijven, vermoed ik, altijd bestaan.’’

Met die wetenschap gaven Ferrari en Lenting de stempels gisteren een plekje in een vitrine in de burcht, samen met wat speelgoed dat zes jaar geleden ook werd gevonden. ,,We laten de vondsten dit weekeinde tijdens de Open Monumentendagen voor het eerst zien’’, aldus Ferrari.

Nieuws

menu