BOEM! Vliegtuigbom van 250 pond bij N33 tot ontploffing gebracht

De N33 was dinsdag bij Siddeburen een kwartier afgesloten voor alle verkeer om een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing te kunnen brengen.

Ook werd de Eideweg dinsdag, vanaf nummer 49a tot aan de Volmachtenweg tussen 09.00 en 14.00 uur afgesloten voor alle verkeer.

Bewoners van één huis moesten weg

Om de ruiming en ontploffing veilig te laten verlopen was het nodig dat bewoners van één huis, dat net binnen de straal van veiligheidsmaatregelen ligt, hun huis verlieten.

De Explosieven Opruimingsdienst (OED) begon dinsdag met het verplaatsen van de bom vanaf de vindplaats naar het midden van de akker, waar het explosief op een gecontroleerde manier tot ontploffing werd gebracht.

Op de plaats van de voorziene explosie, ver van bewoning en hoofdwaterleiding, had een aannemer platen neergelegd met daarop anderhalve meter zand. (lees verder onder de foto)

De bom werd met vier meter zand toegedekt. Het explosief op deze manier tot ontploffing brengen veroorzaakt geen krater en zou de minste schade toebrengen aan het bouwland.

Burgemeester Hoogendoorn: ,,Daarnaast is deze manier van ruimen aanzienlijk goedkoper dan de eerste raming van 100.000 euro. We hebben een second opinion aangevraagd en nu wordt de bom voor een kwart van dat bedrag geruimd.’’

Het Rijk vergoedt de gemeente een aanzienlijk deel van de kosten.

Nieuws

Meest gelezen

menu